La manifestació del dia 31. Foto: Plataforma pel Tancament de l’Abocador

Prop de 200 persones es van concentrar el 31 d’agost davant de Can Mata per rebutjar la seva ampliació i exigir-ne el tancament. La protesta, convocada per la Plataforma pel Tancament de l’Abocador de Can Mata, va aplegar veïns dels cinc municipis afectats: Esparreguera, els Hostalets de Pierola, Masquefa, Piera i Sant Esteve Sesrovires. L’acció va impedir l’entrada a les instal·lacions durant dues hores.

El projecte d’ampliació en 17,3 hectàrees, aprovat inicialment per la Generalitat, suposaria allargar la vida de l’abocador fins al 2041, és a dir, 11 anys més del previst. El president de l’associació veïnal de Can Rial i membre de la Plataforma pel Tancament, Carles Batlles, recorda que “fa 40 anys” que Can Mata funciona i els veïns en pateixen les conseqüències. Assegura que “els inconvenients principals són les pudors i l’augment de l’accidentalitat” que provoquen els camions. Per això, els actors implicats han presentat al·legacions al projecte en dues ocasions i, si es produeix l’aprovació definitiva, contemplaran passar a la via judicial.

Sigui com sigui, més enllà d’aturar l’ampliació, la finalitat és aconseguir la clausura de l’abocador. La portaveu de la plataforma, Anna Alcaraz, és conscient que aquest no és un objectiu fàcil d’assolir, perquè “Can Mata rep els residus de l’àrea metropolitana de Barcelona”. Per tant, si tanqués, caldria obrir un altre abocador i el problema seria el mateix. Així doncs, Alcaraz creu que s’ha de treballar per millorar la gestió de residus, que actualment és “nefasta”.