Una imatge de la primera fira de Passions de Catalunya, que es va fer a Esparreguera el 2019. Foto: Ajuntament

Ja fa prop d’un any que Esparreguera va impulsar i acollir una proposta alhora tradicional i innovadora: la primera fira de Passions de Catalunya. D’aquesta manera, el municipi va deixar enrere tres edicions de Fira Modernista i va posar en marxa el nou Festival Cultural FiraPassió, vinculat a la Festa Major d’Hivern.

Si 2019 va ser l’any de la innovació, 2020 ha de ser el de la consolidació, i tot fa pensar que, efectivament, ho serà. Del divendres 7 al diumenge 9 de febrer, els carrers d’Esparreguera tornaran a transportar-se a l’any 0 i seran l’escenari on es representaran diferents escenes del drama sacre. Més enllà de les entitats locals, també hi participaran la Federació de Passions de Catalunya i alguns representants de l’associació EuroPassion, que engloba una vuitantena de Passions de setze països.

El tret de sortida del festival arribarà el dia 7 al vespre, amb un acte inaugural que es farà a la Biblioteca Municipal L’Ateneu i en què prendran part els tres organitzadors de FiraPassió: l’Ajuntament, La Passió i Esparreguera Comerç. L’esdeveniment també comptarà amb una lectura dramatitzada i un refrigeri.

L’endemà al matí, després d’una repicada de campanes al campanar de Santa Eulàlia, quedarà inaugurada la fira, que oferirà productes d’artesans i comerciants tant locals com de fora i es mantindrà oberta durant tot el cap de setmana. Entre la vintena d’activitats que inclou el programa, hi ha incloses dues cercaviles: ‘L’entrada de Jerusalem’, que es farà dissabte al matí, i ‘La Festa de la Llum’, que es farà diumenge al vespre com a cloenda del festival.

Altres propostes destacades són els concerts de dissabte –a càrrec de Bongo Beats & The Jesus Christ Band i de Leipzig Ensemble–, així com la cursa de relleus ‘Crucificades World Race’ i la desfilada dels Armats de Mataró, ambdues programades per a diumenge al migdia. Gran part dels actes, com ara el ‘Birracrucis’, són fruit de l’organització del Casal Popular ‘Les Canyes’, que instal·larà una taverna romana a la plaça de la Pagesia.

FESTA MAJOR D’HIVERN
El Festival Cultural FiraPassió deixarà pas a la Festa Major d’Hivern, que se celebrarà de l’11 al 16 de febrer, coincidint amb el dia de Santa Eulàlia (12 de febrer). Tot i això, la majoria de les activitats culturals es desenvoluparan entre el divendres 14 i el diumenge 16, especialment les organitzades per la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera (la Fede).

El dia 14 al vespre, hi haurà l’encesa del fogueró de Santa Eulàlia a la plaça homònima. Tot seguit, es farà el Sopar de Torrada i la nit acabarà amb el concert de The Papa’s and The Popo’s. El matí de dissabte anirà marcat per les portes obertes a l’Ajuntament, a Ceràmiques Sedó i al Museu de la Colònia Sedó, entre altres propostes. En canvi, a la tarda, la tradició prendrà protagonisme amb la cercavila de Santa Eulàlia, l’Ensierru d’Hivern i la Nit Petarda per celebrar el 15è aniversari de la Colla Bastonera del Montserratí. Per últim, diumenge es repetiran les sessions de portes obertes, però els actes principals seran la diada castellera (que comptarà amb els Castellers d’Esparreguera i els Castellers de Terrassa) i la passada bastonera de Santa Eulàlia. Finalment, els Polls Folls d’Esparreguera i la colla infantil Bram de foc d’Abrera faran el correfoc infantil.