Els municipis hauran d’arribar al 50% en tres anys. Foto: Aj. Castellví

Els municipis del Baix Llobregat comencen a tenir un problema seriós en matèria de recollida selectiva de residus. Si, per una banda, no separar la brossa és un perjudici mediambiental, aviat també ho serà econòmic.

La Unió Europea preveu que l’any 2020 tots els municipis aconsegueixin separar correctament el 50% dels residus, i si no és així contempla sancions importants, a través del cànon que paguen els ajuntaments per la recollida de brossa.

En el conjunt del Baix Llobregat, el percentatge de recollida selectiva ronda el 30%, i pocs municipis se salven de les males xifres. Collbató és el municipi que millor recicla, amb un 58,9%, una xifra molt per sobre de la mitjana de la comarca de les més altes de tota l’àrea metropolitana. A força distància, Martorell se situa en segon lloc del Baix Nord, amb un 38% de recollida selectiva, i després Esparreguera, amb un 33%. A la cua hi trobem Olesa, amb un 22% de recollida selectiva, i Abrera, amb un pírric 17,3%.

L’any 2018, el cànon per disposició en abocador passarà dels 30 als 35,60 euros per tona; i el gravamen per incineració, dels 14,50 als 17,80 euros per tona. A més d’aquests increments, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha explicat en un comunicat que aquest darrer trimestre està previst iniciar un procés de consulta prèvia per elaborar una nova llei de residus per implantar un model individualitzat de gestió. La intenció és que el model penalitzi econòmicament, i de forma individualitzada, les llars que no separin la brossa, i afavoreixi aquelles que sí que ho fan.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram