Sant Hilari

Sant Hilari d’Abrera. Foto: Ajuntament

L’equip científic de la Universitat de Barcelona ha presentat els resultats de les intervencions al jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera a la catorzena Tribuna d’Arqueologia, organitzada per la Generalitat de Catalunya.

Sota el títol Sant Hilari d’Abrera. L’establiment romà d’aigües mineromedicinals i la seva continuïtat com a centre de culte fins al segle XIV, els investigadors van presentar, el passat 22 de novembre, els resultats de les darreres campanyes d’excavació i restauració.

De fet, les diverses intervencions arqueològiques dels últims anys han fet disposar d’un seguit d’evidències i resultats que permeten establir una cronologia des de finals del segle II dC i fins al segle XIV.

La primera evidència correspon a un establiment romà de tipus termal d’aigües mineromedicinals, en ús des del segle II dC i fins a inicis del segle V.

El conjunt termal, en una segona fase, va ser amortitzat per una aglomeració medieval i una església. El petit edifici eclesiàstic es va construir directament sobre el frigidari i, tot i tenir diversos elements constructius i ornamentals, és a la segona meitat del segle XII quan és dotat d’un programa pictòric d’alta qualitat. És en ple segle XIV quan s’insereix una sepultura privilegiada a l’eix central de la nau.

Sant Hilari d’Abrera se situa sobre una de les terrasses al marge dret del riu Llobregat i té un interès geològic, històric i arqueològic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram