L’exalcaldessa de Sant Esteve, Carme Rallo, al Tribunal Suprem. Foto: ACN

L’escola La Roureda de Sant Esteve Sesrovires ha estat present al judici del Procés. L’exalcaldessa Carme Rallo i dos votants de l’1 d’Octubre en aquest centre, Emili Gaya i Jordi Rubinart, van declarar al Tribunal Suprem, el 30 d’abril, com a testimonis proposats per la defensa d’Oriol Junqueras i Raül Romeva.

Segons Rallo, que l’1-O encara era alcaldessa de Sant Esteve, la Guàrdia Civil va accedir al col·legi per l’entrada principal, on hi havia un gran nombre de sesrovirencs concentrats, en lloc de fer servir la porta del darrere, “on no hi havia ningú”. A l’hora de marxar, sí que ho van fer per l’accés secundari, on els agents havien aparcat els cotxes. D’altra banda, l’exalcaldessa va reconèixer que sabia que el referèndum estava suspès, però que tant ella com la resta de votants creien que tenien “tot el dret de votar”, expressar-se i manifestar-se.

Rubinart i Gaya, per la seva part, van negar haver rebut cap mena d’instrucció per anar a votar per part dels acusats. Rubinart va assegurar que “va ser una decisió personal” i Gaya va afirmar que va acudir al centre de votació ben d’hora “per la inquietud, les ganes i la il·lusió de ser-hi”. Tots dos testimonis també van coincidir a criticar les càrregues policials, que consideren desproporcionades, i van sostenir que l’actitud dels votants congregats a l’escola La Roureda era pacífica.