Federico García Lorca

L’homenatge a Lorca ha tingut lloc a la plaça que porta el nom del poeta. Foto: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca

Aquests dies es compleixen 88 anys del cop d’estat que va donar peu a la guerra civil, que va durar tres anys i que va posar fi a la segona experiència republicana a Espanya amb l’arribada de la dictadura franquista. Per recordar aquells dies, l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca ha rendit homenatge a una de les víctimes de la guerra més famoses, el poeta andalús Federico García Lorca, que va ser afusellat el 18 d’agost del 1936 a Granada pel bàndol nacional, tan sols un mes després de l’inici del conflicte bèl·lic.

L’acte ha tingut lloc avui a la plaça que porta el nom del poeta, on hi ha un monòlit que ara té una nova placa en record de García Lorca. La descoberta ha comptat amb la presència de l’alcalde, Marc Giribet, i de la regidora adscrita de Cultura, Anna Serra. “A Sant Andreu volem ser baluard de la democràcia i els drets davant dels discursos d’odi que busquen dividir la nostra societat”, ha expressat el batlle.

Lectura poètica

L’emotiu acte ha comptat també amb una lectura de poesies del geni granadí, autor de grans obres com el poemari El Romancero gitano o l’obra dramàtica La casa de Bernarda Alba. La professora sevillana Flor Pérez-Serrano, que viu a Sant Andreu des de fa una dècada, ha llegit el poema ‘El poeta dice la verdad’, que forma part del recull Sonetos del amor oscuro, una obra publicada a títol pòstum, després de la mort del poeta.

Malgrat els intents de trobar el lloc on els seus botxins el van assassinar, juntament amb el professor Dióscoro Galindo, encara avui dia no se sap on descansen les restes mortals d’una de les figures de la literatura més importants del segle XX. Pel que fa al seu assassinat, els historiadors han demostrat que el general Queipo de Llano, encarregat de la repressió nacional a Andalusia i famós per les seves violentes arengues contra els republicans a la ràdio, va ser qui va donar l’ordre d’afusellar Lorca. “Café, que le den mucho café“, expliquen que va dir Queipo -que volia dir, realment, que el matessin- quan li van preguntar què fer amb Lorca, que havia estat detingut a Granada, on va anar després de fugir de Madrid a l’inici de la guerra. I és que García Lorca, tot i ser d’una família de classe mitjana benestant, havia tingut sempre posicionaments propers als dèbils i als pobres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram