Escola Martorell

Una imatge del primer dia d’escola a Martorell. Foto: Ajuntament

“No hi ha normalitat, però hi ha tranquil·litat”. Amb aquestes paraules resumeix la primera setmana de curs la directora de l’escola Juan Ramón Jiménez de Martorell, Àngels Saborit. Després d’haver acabat el curs 2019-2020 des de casa i d’haver començat el 2020-2021 amb canvis de protocol fins a l’últim moment, aquest inici de curs ha estat pràcticament una bassa d’oli. “Ja estàvem entrenats”, diu el director de l’institut Maria Canela, Jordi Díaz.

El passat dia 13 van tornar a les aules martorellenques un total de 4.706 alumnes. Ho van fer mantenint les principals mesures sanitàries per la pandèmia que ja van haver d’assumir l’any passat, però en un context molt més favorable gràcies a la vacunació. Una setmana més tard, es pot afirmar que el curs ha començat bé: per ara no hi ha cap grup confinat i la sensació general és esperançadora.

Normes apreses i novetats

Entrar de forma esglaonada al centre, desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, organitzar-se per grups bombolla o dur mascareta a classe (a partir de primer de primària) són normes que els alumnes tenen del tot interioritzades. Les apliquen en el seu dia a dia amb naturalitat, perquè, tal com diu Saborit, “tenen més capacitat d’adaptació que els adults”.

Ara bé, tant alumnes com mestres reben cada pas cap a la normalitat prepandèmica com una alenada d’aire fresc, i somien amb el moment de treure’s la mascareta a les aules. Tot i que aquest moment encara no ha arribat, nens i nenes sí que se la poden treure al pati, sempre que no es barregin amb altres grups bombolla. Si es barregen, cosa que enguany tenen permesa, l’han de dur en tot moment. “L’alumnat està content de poder-se retrobar: l’àmbit relacional és molt important”, apunta la directora de l’escola Lola Anglada, Adela Llopart.

Aquesta no és l’única novetat del curs. Per exemple, les famílies poden tornar a entrar als centres i ja no és obligatori prendre la temperatura dels estudiants a l’entrada, tot i que a l’institut Maria Canela ho continuen fent “per seguretat”.

Tornen les ràtios d’abans

El coronavirus va obligar a disminuir l’any passat el nombre d’alumnes per classe; per tant, encara que fos de manera excepcional i forçada, es va haver d’aplicar una reivindicació històrica de la comunitat educativa: la reducció de les ràtios. Aquest any, però, s’ha tornat a les xifres d’abans: 25 nens per aula a infantil i primària i 30 a l’ESO.

Mentre els alumnes veuen amb bons ulls el canvi perquè poden tornar a coincidir a classe amb companys de qui els havien separat, per als docents és diferent. “Com més alumnes per aula, més difícil”, admet Llopart, que explica que l’any passat al col·legi Lola Anglada van tenir tres línies per curs i ara en tornen a tenir dues. El mateix ha passat al Juan Ramón Jiménez, però en aquest cas la directora recorda que es van reduir les ràtios “a costa de perdre les especialitats”: professors de música o d’anglès feien de tutors, i els alumnes tenien sempre el mateix mestre. “Si ha de ser així, prefereixo les ràtios d’ara”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram