El líder d’ARA, Joan Galceran, s’ha fet enrere. Foto: Arxiu

El socialista Enric Carbonell conservarà, almenys de moment, l’alcaldia de Sant Esteve Sesrovires. La moció de censura que van presentar ERC, l’Alternativa Unitària i ARA el 14 de gener, i que estava previst que es votés avui, ha quedat en un no-res. Diumenge passat, dia 26, ERC i l’Alternativa anunciaven en un comunicat que retiraven la moció, després que el líder d’ARA, Joan Galceran, es fes enrere.

De fet, els canvis de parer de Galceran no són cap novetat. Durant més de vint anys va ser alcalde amb el PSC, partit del qual va marxar per fundar ARA, grup amb què va donar suport a la candidata d’ERC, Carme Rallo, l’any 2015. Contràriament, el juny passat, el seu vot va decantar la balança a favor de Carbonell, però veient que en aquests mesos no s’havia establert un pacte de govern, va optar per impulsar una moció de censura que va abandonar dos dies abans de portar-la al Ple.

OPINIONS CREUADES
Rallo, que hauria estat alcaldessa si hagués prosperat la moció, matisa que va ser Galceran qui, el mes d’octubre, els va plantejar aquesta opció, però li van dir que no perquè “volia tenir l’alcaldia durant dos anys” (cal recordar que ARA va aconseguir 1 regidor a les eleccions, mentre que els republicans en van obtenir 5). També admet que ERC i l’Alternativa eren conscients del “risc que suposava” signar un acord amb ell, però que “davant la possibilitat de fer fora el senyor Carbonell, que s’està carregant el poble”, no podien dir que no. Ara, amb el darrer cop de volant de l’exsocialista, ambdós partits li han retirat del tot la confiança: “No ho tornarem a intentar amb Galceran, per a nosaltres ja no és una opció viable”, sentencia Rallo.

El PSC ha ofert a Joan Galceran garanties d’entrar al govern municipal

Per la seva banda, el regidor d’ARA atribueix aquest canvi d’última hora a discrepàncies dins del seu partit. Assegura que la figura de Rallo no generava prou confiança entre els seus companys i que, a més, hi ha intervingut “el tema de les banderes”, ja que els membres no independentistes del grup no se sentien còmodes amb el pacte. Aquest argument no convenç Rallo, que el considera una “excusa” i afirma que hi ha tingut més a veure “el lloc que li han ofert”. En aquest sentit, Galceran avança que el PSC, tant a nivell local com comarcal, li ha donat garanties d’entrar al govern sesrovirenc. “S’ha aconseguit més en aquests dies que en set mesos”, reconeix.

En la mateixa línia, l’alcalde Carbonell justifica els moviments del seu excompany de partit. Diu que, quan es va assabentar de la presentació de la moció, va “analitzar el perquè” de l’actuació de Galceran i va entendre que “s’havia sentit desatès”, però que “estava disposat a recuperar l’esperit que els havia portat a la investidura”. Per això, el batlle de seguida li va transmetre que la intenció del PSC havia estat sempre “fer un acord” que permetés incloure altres forces a l’equip de govern.

Tot i que, en més de mig any de mandat, això no s’ha materialitzat, Carbonell assegura que ara sí que passarà i que “serà ràpid”. Malgrat que les altres forces que van investir-lo alcalde (Ciutadans i En Comú) no formaran part d’aquest nou govern, el batlle afirma que ha mantingut tots dos regidors informats de les negociacions amb ARA i que continuarà intentant que entrin en un futur acord.