Bram de Foc Abrera

La colla Bram de Foc d’Abrera en acció, en una imatge d’arxiu. Foto: Romà Caba/Bram de Foc

Després de la dictadura franquista, a tot Catalunya es va estendre la voluntat de recuperar la cultura popular, que, com totes les mostres d’identitat catalanes, havia quedat anorreada pel règim. En aquest context, l’any 1981, des de l’esplai parroquial d’Abrera es va construir una bèstia de foc, el drac Climent, per fer sortides i espectacles de foc amb nens i joves del poble. Aquest és l’origen de la colla de diables Bram de Foc, tal com recorda el president actual de l’entitat, Andreu Presas, quatre dècades més tard.

Sota el lema ‘40 (+1) anys de foc’, la colla ha organitzat una sèrie d’actes per celebrar aquesta efemèride, la majoria dels quals van tenir lloc dissabte passat a la plaça Pau Casals. De fet, la programació del quarantè aniversari es va començar a preparar el 2019 perquè s’havia de celebrar el 2021, però finalment la pandèmia va obligar a ajornar-lo un any més.

A més d’un correfoc i una cercavila, la celebració va incloure també dos concerts, un dinar popular i altres activitats participatives, per tal que els ciutadans s’hi poguessin sumar. Presas destaca la col·laboració amb altres entitats del poble, com l’Escola Municipal de Música o els Gegants d’Abrera, i també de fora, com els Diables de Reus.

Recuperar un símbol

Un dels punts més importants de la jornada de celebració de dissabte va ser la presentació del Climentet, la rehabilitació de la bèstia de foc del 1981, que feia molts anys que no sortia al carrer. “Jo mai l’havia vist actuar”, diu Presas, molt il·lusionat amb la recuperació d’aquest símbol que va marcar l’inici d’una tradició a Abrera, que després es veuria consolidada per la constitució de la colla Bram de Foc, a principis dels 90. “La bèstia estava força deteriorada pel pas del temps i perquè havia estat molts anys guardada”, comenta Presas. La rehabilitació ha anat a càrrec de l’escultor olesà Miquel Grima i ha estat imprescindible perquè la figura pogués tornar a sortir.

Superar la pandèmia

D’altra banda, la commemoració d’aquest aniversari representa també el retorn a la normalitat de la colla Bram de Foc després de dos anys de pandèmia. “Quan ens van confinar ja havíem començat a treballar en la Festa Major de 2020”, recorda Presas. L’activitat va quedar del tot aturada i els membres de l’entitat es van mantenir en contacte de forma telemàtica. L’any passat sí que van poder fer una actuació, a un espai perimetrat i amb aforament limitat, per la Festa Major, però la d’aquest any, per fi, podrà ser com les d’abans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram