Visita pels punts centrals de la Guerra Civil i el franquisme. Foto: Ajuntament

Olesa de Montserrat ha commemorat el 80è aniversari de la fi de la Guerra Civil Espanyola amb la vuitena edició de les Jornades de Memòria i Justícia. Es tracta d’uns actes que busquen mantenir viva la memòria històrica del municipi i que se celebren, des de fa 8 anys, al voltant del 15 d’octubre, Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i els Represaliats.

La primera proposta de les jornades, que va tenir lloc a l’Auditori de la Casa de Cultura el mateix dimarts 15 a la tarda, va ser la representació de l’obra de teatre Rastres_Argelers, escrita i dirigida per Aina Huguet i produïda per Maldà Teatre. L’obra mostra la situació que vivien els refugiats de la Guerra Civil tancats al camp de concentració d’Argelers, a la Catalunya Nord.

El dia 18, quan s’havia de celebrar el segon acte programat, l’actualitat es va imposar. La conferència ‘Testimonis de l’exili’ va quedar anul·lada per la vaga general convocada amb motiu de la sentència del Procés.

L’endemà, el dissabte 19, l’associació L’Arrel Acció Cultural va oferir una visita guiada pels espais olesans més simbòlics durant la Guerra Civil i el règim franquista. El recorregut va començar al cementiri vell, on hi ha la fossa comuna dels republicans afusellats el 1939, i va acabar a la plaça Fèlix Figueras i Aragay. Allà, per acabar, es van instal·lar uns plafons informatius de Memorial Democràtic.