kenia

La Kènia en plena acció. Foto: cedida.

Javi Gómez, agent de la Policia Local de Sant Andreu de la Barca, va adoptar a finals del 2010 una gossa d’un any amb la intenció de crear la unitat canina del cos. Era la Kènia, una femella de pastor alemany que, efectivament, es va convertir en la primera gossa policia del municipi i va plantar la llavor d’una unitat que ara és referent a tot l’Estat. Al seu propietari, company i millor amic li tremola la veu en parlar d’ella: la Kènia va morir el passat dia 9 amb 13 anys, després d’11 de servei.

“He tingut gossos tota la vida, els he estimat i ho he passat malament quan han marxat, però el vincle que tenia amb la Kènia no l’havia tingut mai, era molt especial i molt fort”, diu Gómez. Per entendre el grau de fidelitat que hi havia entre la Kènia i el seu amo cal remuntar-se al 2015, quan la policia va haver d’acudir a un bloc de pisos perquè un veí estava colpejant amb un martell de grans dimensions la porta d’un domicili on vivia un matrimoni amb el seu nadó. Mentre intentava aturar aquest home, Gómez va rebre un cop que el va fer perdre el coneixement. Aleshores, segons li van explicar després els seus companys, la Kènia es va interposar ràpidament entre ell i l’agressor i va rebre els cops que, d’una altra manera, li haurien pogut costar la vida. “Li estaré eternament agraït. Si no hagués estat per ella…”, admet, sense atrevir-se a acabar la frase.

Després d’aquesta actuació heroica, la Kènia va estar uns sis mesos de baixa, però es va recuperar i va continuar prestant servei fins a la seva jubilació, l’any passat. El 2018, la Unió Nacional de Caps i Directius de Policies Locals (Unijepol) li va atorgar la medalla al mèrit policial per la seva impecable trajectòria.

Per a Gómez, que és responsable de la unitat canina de la policia santandreuenca, els agents de quatre potes fan una feina imprescindible. Més enllà del seu olfacte (clau a l’hora de detectar substàncies estupefaents o explosius, per exemple), assegura que “generen confiança en el ciutadà” i que sovint això permet aconseguir informació valuosa.

D’altra banda, provoquen “relaxació”, un aspecte crucial dins i fora del terreny policial. En aquest sentit, la Kènia també va ser pionera a Sant Andreu en fer teràpia amb una nena autista a la qual havien recomanat tenir una mascota. Gràcies a la gossa policia, la petita va aprendre a relacionar-se amb animals, mentre que els instructors de la unitat canina van ensinistrar un altre gos perquè es convertís en el company inseparable de la nena. “Sembla mentida que, sense parlar, ens puguin ajudar tant emocionalment”, reflexiona Gómez, que desitjaria “haver estat tota la vida amb la Kènia”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram