Uns 40 carros i carruatges van desfilar pels carrers de Martorell. Foto: Ajuntament

Encara amb ressaca per les activitats del Nadalem i l’èxit de la retransmissió de la cavalcada de Reis a TV3, el municipi va celebrar el cap de setmana passat una de les seves tradicions més antigues: la festa de Sant Antoni Abat, amb els Tres Tombs com a moment àlgid. De fet, Martorell és un dels municipis més matiners de Catalunya a viure aquesta celebració, que té lloc a més de vuitanta poblacions entre els mesos de gener i maig.

Tot i que la festa va començar divendres al vespre, diumenge va ser el dia que va concentrar el gruix de les activitats. Des de primera hora del matí, l’exterior del local dels Amics de Sant Antoni Abat va acollir l’esmorzar traginer, que va servir perquè unes 900 persones, entre socis, participants i curiosos, agafessin forces i fessin front a les baixes temperatures.

Després, es va fer l’enganxada dels carros i carruatges als animals de tir i va començar la passejada d’un centenar de cavalls i una quarantena d’aquests vehicles, alguns vinguts de llocs com Castellbisbal, Igualada o Castelldefels, però la majoria de Martorell. El recorregut, que va començar al pont del Diable, va estar amenitzat per la música de la Banda Simfònica local i va passar pel portal d’Anoia, la plaça del Vi i la rambla de Les Bòbiles, entre altres punts importants del municipi. Un cop van tornar a la Vila, es van iniciar els tres tombs que donen nom a la tradició i que van acabar a la plaça de l’Església, on el mossèn Francesc Tirado va beneir els animals.

Per tancar la jornada festiva, l’activitat es va traslladar a El Progrés, que va acollir el concert vermut a càrrec de l’Orquestra La Principal de la Bisbal i, al vespre, el ball de gala.

EL PREGÓ DE CAPGROSSOS
Aquest any, els pregoners i abanderats de la festa de Sant Antoni Abad han estat els Capgrossos de Martorell, coincidint amb el seu 65è aniversari. El president de l’entitat, Pep Segura, va aprofitar el seu discurs per reivindicar la importància de mantenir vives les tradicions martorellenques, una tasca que els Amics de Sant Antoni duen a terme des de fa 373 anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram