Abocador Can Mata

L’abocador de Can Mata. Foto: Ajuntament

Les queixes per les males olors que genera l’abocador de Can Mata no són noves, però ara els veïns que fa anys que denuncien la situació tenen més arguments a favor seu.

En els últims mesos, la plataforma Tanquem Can Mata ha participat en una prova pilot impulsada per l’empresa Science for Change, que ha comptat amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació. S’ha fet a través de l’aplicació OdourCollect, que permet que la ciutadania registri els episodis de pudors que detecta, creant un mapa d’olors. Això ha permès reflectir la contaminació odorífera que pateixen veïns d’Esparreguera, Collbató, Masquefa, els Hostalets de Pierola i Piera a causa de l’abocador.

Tot i que de moment només ha estat una prova, l’ús d’aquesta aplicació podria ajudar a deixar constància que les males olors són un problema real a la zona. “Des de l’empresa explotadora de l’abocador sempre ens han dit que no hi ha problemes d’olors, que ens ho inventem, per això ens ha vingut bé que una companyia externa ho posi de manifest”, assegura el president en funcions de Tanquem Can Mata, Carles Bou.

Des de l’entitat, que es troba ara en procés de renovar la seva junta (el dia 11 van fer una assemblea per avançar en aquest sentit), tenen clar que volen aconseguir “que es demostri i es reconegui” la contaminació odorífera que provoca Can Mata. Recorden que, a més de la incomoditat òbvia que causen les pudors, també tenen conseqüències negatives per a la salut, com ara “estrès psicològic”.

Per aquest motiu, exigeixen que es creï un “protocol de gestió d’incidències de males olors que sigui transparent”, diu Bou, que considera que l’aplicació OdourCollect seria una bona eina per fer-ho, perquè permetria evitar les interferències de l’empresa explotadora de l’abocador. Pel que fa al finançament de tot plegat, Bou defensa que hauria d’anar a càrrec de l’empresa o de l’Agència de Residus de Catalunya, i no dels ajuntaments.

Can Rial i Mas d’en Gall

Si bé l’abocador està situat al terme municipal dels Hostalets, els veïns dels barris esparreguerins de Can Rial i Mas d’en Gall són probablement els més afectats tant per les males olors com pel trànsit de camions (uns 120 al dia, segons Bou) carregats de residus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram