L’església de Sant Corneli, una de les immatriculacions. Foto: Ajuntament

L’Església catòlica ha inscrit set finques de Collbató al seu nom sense cap títol que n’acredités la propietat. Entre elles, hi ha l’església parroquial de Sant Corneli i l’ermita de la Mare de Déu de la Salut.

Així ho revela el mapa d’immatriculacions eclesiàstiques publicat recentment per la Generalitat, que ha permès saber que, a tot Catalunya, l’Església s’hauria apropiat indegudament de 3.722 béns immobles en els últims setanta anys. Són les dades que consten al conjunt dels registres de la propietat catalans i corresponen a inscripcions fetes entre els anys 1946 i 2015.

‘Immatricular’ vol dir inscriure una finca en el registre de la propietat per primera vegada. El municipi del Montserratí més afectat per aquesta pràctica de l’Església és Collbató, seguit d’Abrera, que compta amb cinc finques immatriculades, entre les quals hi ha l’església de Sant Pere i la parròquia de Santa Maria de Vilalba. Martorell, Sant Andreu de la Barca i Sant Esteve Sesrovires tenen dues finques afectades cadascun, mentre que Esparreguera i Olesa de Montserrat en tenen una i Castellví de Rosanes no en té cap, segons les dades del Govern.

El mapa d’immatriculacions eclesiàstiques indica que, a Collbató, les propietats afectades són tres llocs de culte, dos terrenys rústics i dos edificis civils. En tots els casos, la Parròquia de Sant Corneli de Collbató consta com a titular de la propietat.