Els grups acostumen a fer una mostra de final de curs a la Casa de Cultura de la Vila. Foto: Aula de Teatre

L’Aula de Teatre de Martorell ho té tot a punt per iniciar un curs molt especial. Aquest 2019, l’entitat celebra que ja fa 10 anys que un grup de persones dedicades a les arts escèniques van sentir la necessitat d’acostar el teatre a la societat martorellenca, especialment als seus infants i joves. Coincidint amb l’aniversari, l’escola presenta novetats com la incorporació del musical a la seva oferta formativa o la creació d’una companyia dirigida per una professora de l’Aula.

El projecte va començar a caminar el curs 2009-2010 amb prop de 50 alumnes. Des d’aleshores, la xifra ha anat augmentant i, en els darrers anys, s’ha mantingut al voltant de la vuitantena, segons el fundador i coordinador de l’Aula, Ferran Mesalles. Cada curs es formen uns vuit grups que es delimiten per franges d’edat; així, s’hi poden trobar des de grups de nens petits fins a un grup d’adults.

Els alumnes fan exercicis de tècnica actoral i, en molts casos, també s’endinsen en la creació teatral. A més, un cop al trimestre reben una classe introductòria d’una especialitat de les arts escèniques, com ara clown o doblatge, sempre a càrrec d’un expert. Tot aquest aprenentatge queda reflectit en la mostra de final de curs, però també en les actuacions que fan amb motiu de La Marató de TV3 i el Dia Mundial del Teatre.

Tot i que alguns exalumnes de l’escola han acabat dedicant-se professionalment a la interpretació, Mesalles té molt clar que l’objectiu del projecte va molt més enllà. “Fem formació pura i dura, formem persones”, afirma. Es tracta, doncs, de donar-los eines que els serveixin en el futur, aconseguint que “tinguin la capacitat de parlar, escoltar, entendre les emocions i treballar en equip”, diu.

TEATRE A LES ESCOLES
Tenint en compte la importància del teatre a nivell educatiu, l’any 2016 l’Aula va voler introduir-lo a les escoles martorellenques en horari lectiu. Segons Mesalles, en funció de les necessitats del centre, es treballen uns aspectes determinats de les arts escèniques, sempre pensant en el desenvolupament personal i educatiu dels alumnes.

A més, l’Aula ofereix activitats extraescolars a col·legis locals i, fins i tot, a altres municipis del Montserratí. És el cas de Castellví de Rosanes i Abrera, on s’ha creat l’Escola de Teatre, adherida a l’entitat martorellenca.

UNA NOVA COMPANYIA JOVE
Mesalles explica que, a mesura que els alumnes es fan grans i comencen els estudis postobligatoris, cada cop tenen menys temps lliure i sovint acaben deixant el teatre. Per això és tan important que el grup de joves de l’Aula s’hagi establert aquest any com a companyia: és un indicador que el teatre ha passat a jugar un paper molt rellevant en la vida d’aquests nou nois i noies d’entre 18 i 25 anys.

Alícia Zamora, la professora que treballarà amb ells durant el curs, explica que “l’objectiu de la companyia és fer teatre educatiu en centres de formació”. Volen fer sessions de teatre fòrum que creïn “consciència social sobre temes d’actualitat” i serveixin “d’eina de sensibilització davant de conductes de risc”, afirma Zamora. Un tipus de teatre que, de fet, els integrants del grup ja van conèixer i posar en pràctica quan eren alumnes de l’Aula.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram