Sant Esteve

Compareixença del govern sobre la sentència del TSJC. Foto: Aj. Sant Esteve

Després de catorze anys de litigi judicial, la justícia ha determinat que no s’haurà d’enderrocar cap nau del polígon industrial Sesrovires. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a l’Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires i ha dictat la inexecució d’una sentència que posava en perill onze naus industrials. D’aquesta manera, la situació d’aquestes naus ha quedat legalitzada definitivament.

El 2008 van ser impugnades diverses llicències d’obres del polígon Sesrovires que s’havien atorgat durant els anys 90 perquè, segons explica el consistori, es va considerar que havien estat concedides “sense els previs instruments de gestió urbanística correctament aprovats”. El 2010, les llicències van ser declarades nul·les en una sentència en primera instància que va ser ratificada en ferm el 2013. Així, l’ombra de l’enderroc planava sobre les onze naus construïdes amb aquestes llicències.

L’Ajuntament, doncs, arrossegava aquest cas des del 2008 i li havia comportat molts maldecaps, fins al punt que el març del 2020 un jutge va imposar una multa coercitiva diària de 150 euros a l’alcalde Enric Carbonell, que s’havia de mantenir fins que el consistori pogués pagar més de 4,6 milions d’euros pels perjudicis que comportarien els enderrocs a “tercers de bona fe” (els propietaris de les naus). Això va obligar el govern local a presentar un pla d’ajust.

En paral·lel, el consistori havia estat treballant per “normalitzar la situació urbanística de tot el polígon”, ja que, més enllà de les onze naus, el problema podia arribar a afectar “un àmbit industrial d’unes 47 hectàrees, unes 200 naus industrials, uns 350 interessats i més de mil treballadors”, asseguren ara.

Des del 2018 i fins al maig de 2020 es van fer unes obres d’urbanització que van costar prop de set milions d’euros. En aquest temps, “es van poder atorgar les llicències corresponents de forma legal”, celebra ara l’Ajuntament, de manera que “es va restablir l’ordre jurídic vulnerat”. Això és el que ha permès que el TSJC hagi declarat ara la inexecució de la sentència i, per tant, que les naus afectades s’hagin salvat definitivament de l’enderroc.

L’altra cara de la moneda

A l’altra banda del cas hi ha la família Farràs. Fa dos anys, quan es va imposar a l’alcalde Carbonell la multa diària de 150 euros, l’advocat d’aquesta família, Sergi Aymerich, explicava que els terrenys del polígon pertanyien als Farràs fins que, als anys 90, l’Ajuntament –amb l’aleshores socialista Joan Galceran al capdavant– havia atribuït la propietat a un altre veí. Després, aquest veí hauria venut les terres on després es construirien les naus “en base a unes llicències il·legals”, en paraules d’Aymerich. Això és el que assenyalava la sentència del 2010, que ara ha quedat en no-res.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram