Cova Gran Collbato

Equip d’arqueòlegs del SERP a les excavacions del juliol. Foto: Ajuntament.

El grup d’arqueòlegs del Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona ha trobat restes de fa més de 12.000 anys a la Cova Gran. A més, han realitzat un sondeig que els ha permès demostrar que la cova va ser ocupada fa més de 40.000 anys.

L’estudi de les mostres recuperades permetrà a l’equip de recerca estudiar i conèixer les dinàmiques d’ocupació del jaciment, així com el patró de distribució especial duta a terme pels últims caçadors i recol·lectors de l’època. La descoberta de restes del Paleolític superior va tenir lloc gràcies a les excavacions del juliol que es van dur a terme a l’entrada de la cova, d’uns 35 m2.

Les restes arqueològiques trobades en la zona es concentren al voltant de diverses llars, d’on s’han recuperat restes de conills i cabres amb evidència d’haver estat consumits. A més, també s’han descobert petxines marines amb perforacions i fragments d’agulles d’os.

La campanya també ha servit per deixar constància de nivells més antics mitjançant un sondeig. S’han recuperat restes de mamífers i eines d’os de fa uns 14.000 anys i eines de sílex que se situen al Paleolític mitjà, el que indicaria que la cova va ser ocupada pels Neandertals fa més de 40.000 anys.

Els treballs de recerca a la Cova Gran de Collbató contribueixen a realçar el patrimoni prehistòric del Parc Natural de Montserrat i conèixer millor el poblament prehistòric de la zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram