Cartell de l’exposició temporal ‘Geografia de la repressió’. Foto: CUP

Des del 15 fins al 22 d’octubre passats, a diverses façanes de cases d’Esparreguera es van instal·lar fitxes de persones que havien estat presoneres durant el franquisme i havien aconseguit la llibertat provisional. Les mateixes fitxes han estat ubicades a les cases de les mateixes persones represaliades.

La iniciativa és part de l’itinerari Geografia de la repressió que va organitzar la CUP d’Esparreguera en el marc de la commemoració del 75è aniversari de l’assassinat del president de la Generalitat Lluís Companys.

La ruta, doncs, ha tingut l’objectiu de mostrar la repressió franquista al municipi. Concretament, s’ha centrat en una trentena de casos d’esparreguerins.

Des de la CUP d’Esparreguera expliquen que van preparar aquest itinerari amb l’objectiu de “redescobrir i recordar una de les èpoques més dures que ha viscut el país i per descomptat també la nostra vila”.

UN RECORREGUT PER LA VILA
Les fitxes es van instal·lar en diversos indrets del municipi, que es podien seguir a través d’un mapa. A cada parada, els participants es van trobar amb fitxes detallades de cada cas. Això sí, els organitzadors no han volgut fer públics els cognoms de les persones represaliades, ja que l’objectiu, expliquen des de la CUP, és “donar significat a l’espai quotidià i comprendre que la magnitud que assoliren els crims del franquisme és proporcional al silenci i l’oblit forçós que es va imposar”. “La mostra no tenia cap pretensió d’entrar en les històries personals”, afegeixen.

Amb el 40è aniversari de la mort del dictador, el Baix Llobregat Nord ha acollit diversos actes en memòria dels represaliats, com l’homenatge al cementiri vell d’Abrera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram