Homenatge als olesans afusellats. Foto: Ajuntament

Olesa de Montserrat encara recorda les víctimes dels afusellaments que es van cometre ara fa 80 anys, el 19 de febrer de 1939. La matinada d’aquell dia, la repressió franquista va assassinar al cementiri d’Abrera una vintena d’olesans, entre els quals hi havia l’exalcalde d’ERC Fèlix Figueras i Aragay i altres membres del govern municipal republicà.

Els fets van tenir lloc quan dos camions traslladaven vint presos olesans que havien estat acusats i condemnats pels seus propis veïns. Es va fer creure a les víctimes que les portaven a Barcelona per ser jutjades, però en realitat van acabar afusellades i enterrades en una fossa al cementiri d’Abrera.

El passat dia 19, quan es complien 80 anys dels fets, familiars i representants municipals es van reunir precisament a la plaça Fèlix Figueras i Aragay per homenatjar els afusellats. L’acte va començar amb El cant dels ocells, interpretat per la professora de l’Escola Municipal de Música, Sònia Zurriaga. De fet, fa més d’un any que un grup de veïns toca aquesta peça cada dia a la mateixa plaça, per reclamar llibertat per als presos polítics. Després dels parlaments institucionals, l’homenatge va acabar amb l’ofrena floral als peus de la placa commemorativa del batlle afusellat. També va assistir a l’acte la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech.

L’homenatge es va celebrar en el marc de les VII Jornades de Memòria i Justícia, que també incloïen la conferència ‘Olesa, febrer del 39’, l’obra de teatre Mort a les cunetes i l’espectacle Sota les cunetes. Justícia!