Llac Parc Olesa

Llac del Parc Municipal d’Olesa de Montserrat. Foto: Ajuntament

El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’Olesa de Montserrat va entrar en vigor l’11 de novembre amb l’objectiu d’adaptar el municipi als canvis esdevinguts des de l’última planificació, presentada el 1993. Gairebé 30 anys més tard les necessitats del poble són unes altres i l’ideal de ciutat projectat és diferent.

Les prioritats del nou POUM, que es va començar a redactar el 2016, se centren sobretot en l’habitatge social, la mobilitat sostenible, la protecció del patrimoni natural i arquitectònic i la cohesió entre barris a través de la creació d’infraestructures, serveis i equipaments. Així ho explica Miquel Riera, alcalde i regidor d’Urbanisme d’Olesa de Montserrat, que afegeix que, a diferència de l’anterior pla, nascut en un moment on el pensament era de creixement i d’expansió, l’actual “és de reciclatge urbà. Aprofitem allò que ja està fet, és a dir, la ciutat construïda i els seus espais buits, i reduïm el sòl edificable, que es converteix en espais d’oportunitat”.

De fet, Riera apunta que busquen el que marquen les agendes europees: “Una ciutat sostenible i respectuosa amb l’entorn i el benestar de les persones. Volem afavorir la manera de viure dels ciutadans”. De la mateixa manera pensa el cap de l’oposició i portaveu del PSC, Fernando Vicente, que a més expressa que “amb l’antic pla era impossible”. El POUM de l’any 1993 donava solucions als problemes dels anys 90, opinen ambdós líders polítics, però les necessitats han canviat.

La mobilitat sostenible, per exemple, se centra en el fet que la població pugui fer els recorreguts caminant (també en bicicleta o transport públic) i que tingui els serveis a mà en un màxim de 15 minuts. Al cap i a la fi, els trajectes a peu també afavoreixen el comerç local. En aquest sentit, Vicente creu que el nou POUM és un “bon instrument per començar a treballar l’Olesa del futur”.

Amb tot, per aconseguir arribar al pla actual, el primer que es va fer va ser un procés de consulta i participació amb diferents sectors i la ciutadania per detectar les mancances. L’alcalde Miquel Riera, però, explica que és impossible que el POUM satisfaci al 100% a ningú perquè s’ha aprovat gràcies al consens. També recorda que es tracta d’una planificació que vol ser útil durant els pròxims 20 anys i que, per tant, dibuixa el futur perquè després, potser uns altres, el desenvolupin

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram