L’Observatori contra l’Homofòbia valora molt positivament la resposta de l’Ajuntament i la ciutadania d’Esparreguera. Foto: A.U.

Dos nois estan junts de festa a LTN Club, una discoteca als afores d’Esparreguera. L’ambient no els genera confiança i, buscant intimitat, entren als lavabos per aprofitar els últims cinc minuts que tenen abans que un d’ells hagi de marxar. De sobte, algú força la porta. Un dels nois mira qui hi ha i, en veure un vigilant de seguretat de la sala, es queda més tranquil. “Ja sortim”, diu ell. “Maricón”, respon el vigilant uns segons abans de clavar-li la primera bufetada.

El Jordi recorda amb els ulls vidriosos l’agressió homòfoba que va patir el passat 8 de febrer. Ho fa quan només queden cinc minuts perquè comenci l’acte que s’ha organitzat a la plaça de l’Ajuntament d’Esparreguera per condemnar aquests fets onze dies després. El jove relata com els seus intents de calmar el vigilant, que es va tancar amb ells en un dels lavabos, no van servir de res, i com els cops que va rebre van provocar que el cap li “fes voltes”. També explica que l’agressor va donar per acabat l’atac quan va veure que hi havia molta gent i, de seguida, va arribar un altre vigilant que els va oferir una taula vip a canvi de no explicar res, una proposta que els dos nois van rebutjar.

El següent pas que van seguir va ser parlar amb els agents de la Policia Local que es trobaven a la sortida de la discoteca, però el Jordi lamenta que es van posicionar a favor dels vigilants i els van dir que, si havien rebut una pallissa, “per alguna cosa devia ser”. Davant d’això, els joves van denunciar l’agressió a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Martorell. En paral·lel, van donar a la discoteca un marge de 48 hores per condemnar els fets i col·laborar en la denúncia, facilitant el nom de l’empresa de seguretat i el del vigilant, però des d’LTN van optar per un silenci que han mantingut fins ara. “Ens vam sentir sols”, admet el Jordi, i afegeix que, a partir d’aquí, van començar a difondre el cas a través dels mitjans de comunicació amb l’ajuda de l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH).

RESPOSTA EXEMPLAR
El sentiment de solitud que van experimentar els joves la nit de l’agressió es va esvair el dia 19, quan més de 250 persones van acudir a la concentració de rebuig convocada per l’OCH, La Turbina i altres entitats socials i culturals d’Esparreguera. A més, tots els membres de l’Ajuntament van acordar interrompre la sessió plenària que s’estava celebrant per assistir a l’acte i llegir la moció contra l’LGTBI-fòbia que acabaven d’aprovar. Es tracta d’un text “molt potent i molt bo”, segons el president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, que també confessa que no és habitual trobar una resposta tan positiva per part d’un consistori i d’un municipi en general.

Només tres dies després que es fes pública la denúncia de l’agressió homòfoba, l’Ajuntament va decretar que s’avancés l’hora de tancament d’LTN de les sis a les quatre de la matinada. En aquest sentit, l’alcalde Eduard Rivas matisa que això és el màxim que pot fer el consistori, ja que la competència de tancar l’establiment és de la Generalitat i només ho pot fer per causes administratives. De fet, Rivas reconeix que aquesta limitació de l’horari respon a un expedient administratiu que ja s’havia obert a l’empresa mesos enrere per altres incidències. Sigui com sigui, ara l’Ajuntament està “estudiant jurídicament” com pot personar-se com a acusació popular en el cas de l’agressió.

Pel que fa a l’actuació de la Policia Local, tot i que la víctima no l’ha denunciat, el batlle ha posat en marxa un expedient informatiu: “Una persona de fora de l’Ajuntament analitzarà el que va passar, farà un informe al respecte i conclourà si es va actuar bé o malament”. L’objectiu és “esclarir els fets i, a partir d’aquí, prendre les mesures que calguin”, explica Rivas. En la mateixa línia, assegura que el consistori i l’OCH estan treballant per oferir formació al personal municipal i, sobretot, a la Policia, per tal de millorar la sensibilització davant de casos com aquest. “Malauradament, crec que hem fet un pas enrere en qüestions de llibertat sexual i de gènere”, lamenta l’alcalde, que veu l’origen del problema en “el sorgiment de partits d’extrema dreta com Vox”.

Com el batlle, la població esparreguerina té clar que cal fer pinya per lluitar contra aquesta xacra, tal com va quedar demostrat en l’acte del dia 19. Precisament, el Jordi va voler agrair en el seu discurs –que va llegir una amiga seva– la “unió de tot un poble” com a resposta a la constatació que “hi ha homofòbia al municipi”. “Estic fart de callar”, deia l’escrit que va aconseguir que regnés el silenci a la plaça. Una plaça que, això sí, va esclatar en sentir el missatge clar que tancava el discurs: “Visca l’amor lliure”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram