El Parc Rural de Montserrat engegarà sense Esparreguera. Foto: Arxiu

Tot i haver estat un dels municipis impulsors del projecte l’any 2004, finalment Esparreguera no formarà part de l’Associació del Parc Rural de Montserrat. En el darrer Ple municipal, només van votar a favor de la incorporació al Parc els partits del govern, PSC i ICV. PP i Ciutadans hi van votar en contra, mentre que la CUP, el PDeCAT i ERC es van abstenir.

L’oposició va al·legar l’existència d’un informe negatiu del secretari municipal, que qüestionava els estatuts i la forma jurídica del Parc Rural. Davant d’això, el govern apostava per entrar-hi i millorar els estatuts des de dins, una opció que la resta de grups no va veure factible, ja que els altres municipis sí que hi havien votat a favor. El regidor de Medi Ambient, Emmanuel Ortí, recorda en declaracions a Línia Nord que, si bé modificar els estatuts “des de dins seria complicat, fer-ho des de fora ho és encara més”.

Ortí assegura que les conseqüències es faran visibles quan l’Associació comenci a caminar: “Hi haurà tota una promoció de l’agricultura, la ramaderia i els productes locals, i Esparreguera en quedarà una mica aïllada”, adverteix el regidor. Tot i això, recorda que el municipi forma part del conveni-marc de la Diputació, a través del qual rebrà ajudes d’aquesta institució.

Ortí afirma que Esparreguera intentarà entrar de nou a l’Associació en un futur i considera que tindrà “el suport dels altres municipis”, ja que ara el territori del Parc Rural queda dividit. Amb tot, lamenta la decisió dels partits de l’oposició i insisteix que “el moment idoni per entrar-hi era ara”.