El PSC va ser el guanyador del 10N al Montserratí en nombre de vots, però tenint en compte els resultats per municipis, ERC va aconseguir més victòries. Els republicans van mantenir els triomfs que ja havien assolit el 28A a Castellví, Collbató, Olesa i Sant Esteve i, a més, van arrabassar Esparreguera al PSC per primera vegada. Els socialistes, per la seva banda, van tornar a vèncer a Abrera i als dos municipis més poblats: Martorell i Sant Andreu. Aquest últim factor explica que la llista de Meritxell Batet s’acabés imposant al conjunt del Montserratí.

POCS CANVIS A MARTORELL
Els partits més votats a Martorell en la repetició electoral van ser el PSC (26,2%), ERC (20,9%) i ECP (16,6%); és a dir, els mateixos que a l’abril, malgrat que tots tres han perdut suports en aquests mesos.

On sí que es van produir moviments va ser més enllà del podi: JxCAT va escalar fins a la quarta posició amb el 8,5% dels vots, seguit de Vox, amb el 7,2%. De fet, la d’extrema dreta va ser la formació que més es va beneficiar d’aquests segons comicis –va créixer 3,5 punts percentuals respecte al 28A– i va avançar els seus rivals directes, PP (7%) i Cs (6,5%). La llista d’Inés Arrimadas, que havia estat la quarta opció les passades eleccions, va patir una gran desinflada, encara que la candidatura menys votada va ser la de la CUP (4,3%).

ELS MILLORS RESULTATS DEL PSC
Sant Andreu i Abrera són els municipis on el resultat del PSC va ser més ample, entorn del 30%, tot i que va empitjorar en comparació al 28A. També tenen en comú que són les poblacions on Vox aconsegueix els percentatges més alts i on els partits independentistes tenen menys pes.

El 30,9% dels vots santandreuencs els va rebre Batet, seguida dels comuns (18,4%) i ERC (14,9%). El quart lloc va ser per al partit d’ultradreta, que va aconseguir el 10,5% dels sufragis. El PP i Cs van empatar amb el 7,7%, mentre que els pitjors resultats van ser per a JxCAT (3,5%) i la CUP (2,2%).

A Abrera, el PSC va assolir el 27,6% dels vots; la llista de Jaume Asens, el 19,3%, i la de Rufián, el 16,3%. Vox, que va ser quarta força, va rebre un 9%, seguit del 7,6% de Cs i el 7,2% del PP. La setena opció va ser JxCAT (4,8%) i l’última, la CUP (3,2%).

GIR HISTÒRIC A ESPARREGUERA
Esparreguera és l’única població que ha canviat de guanyador en els darrers sis mesos i mig, i ha desfet l’empat que s’havia produït a l’abril al Montserratí entre ERC i PSC. El dia 10, els republicans (23,8%) es van imposar als socialistes (22,2%), aconseguint la primera victòria del partit independentista al municipi en unes eleccions generals. ECP va ocupar el tercer lloc amb el 16,1% i la llista de Laura Borràs el quart amb el 8,9%. Aquest ordre es va donar també a Olesa, Castellví i Sant Esteve.

Els olesans van votar ERC amb un 24,2%; el PSC, amb un 20,5 i ECP, amb un 16,3%. A més, van ser dels pocs que van donar més suport a Cs que a Vox, deixant el PP com a última opció, per darrere de la CUP. A Castellví, els republicans es van endur el 27% i a Sant Esteve, el 25%.

Finalment, Collbató és el poble que més es desmarca de la dinàmica general. És aquí on ERC aconsegueix el seu percentatge més elevat (31,9%), però també on ho fan JxCAT (14,2%) i la CUP (7,2%), establint-se així com el municipi amb més vot independentista. A més, el PSC hi obté el seu pitjor resultat: 11,6%.