Els actes reivindicatius i les campanyes de sensibilització han tornat a centrar el 25 de novembre. Foto: Ajuntament de Collbató

El Baix Llobregat Nord s’ha tornat a mobilitzar durant aquest mes de novembre per tal de posar sobre la taula la problemàtica de la violència contra les dones i conscienciar-ne els ciutadans i ciutadanes.

En aquest sentit, els municipis del Montserratí han desenvolupat un programa d’activitats en el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que es va celebrar el 25 de novembre. En general, els municipis de la comarca han posat especial èmfasi en l’educació en la igualtat que ha de rebre tothom des de petit. Per aquesta raó, en alguns pobles com Abrera, Esparreguera, Collbató o Sant Esteve, els escolars van ser els encarregats de o bé llegir el manifest contra la violència o de presentar iniciatives de sensibilització, com ara l’espot publicitari contra el masclisme que han elaborat alumnes de segon d’ESO de l’Institut Collbató. Amb tot, l’alcalde de Sant Andreu, Enric Llorca, considera que cal treballar “amb els més petits perquè creixin en la igualtat i la tolerància” per tal de posar fi a la “pitjor xacra social” a la qual hem de fer front com a societat.

Seguint en la línia de sensibilitzar els més petits, també s’han fet i es faran fins al desembre diversos tallers que volen fer partícips tots els membres de la família, des de tallers de pintura fins a una gimcana familiar que va tenir lloc el mateix dia 25 a Sant Esteve Sesrovires. Aquell mateix dia, al Pavelló Municipal d’Abrera es va fer una nova sessió del taller gratuït de defensa personal adreçat a les dones.

La tònica del 25N a la comarca també té molt a veure amb la projecció de pel·lícules que expliquen la història de dones extraordinàries, les fites de les quals van ser silenciades per la seva condició femenina. Projeccions amb debat posterior de films com Ferides, de Susana Barranco, a Sant Andreu, o la hollywoodiana Figuras ocultas, a Collbató. Justament en aquest últim municipi també s’ha homenatjat la figura de Caterina Albert, que signava com a Víctor Català perquè la societat no veia amb bons ulls que una dona escrivís.

Els actes del 25N s’han completat al Montserratí amb xerrades de conscienciació sobre la violència –amb especial intensitat a Martorell–, mostres i teatre que, amb el lila per bandera, han recordat que encara hi ha feina a fer.

 

568 dones van ser víctimes
en el segon trimestre de l’any

Segons el darrer informe de violència contra les dones dels partits judicials del Baix Llobregat, elaborat per l’Observatori del Consell Comarcal i que mostra dades del segon trimestre d’enguany, 568 dones de la comarca van ser víctimes de violència per part de la seva parella. Això es va traduir en 585 denúncies, 57 més respecte del primer trimestre.

En el 76% dels casos va ser la víctima qui va denunciar els fets, mentre que gairebé el 20% dels processos es van obrir per atestat policial o a través d’un informe de lesions.

Per la seva banda, el nombre d’ordres de protecció disminueix lleugerament respecte del primer trimestre de l’any –una menys, només–, després d’un 2016 en el qual van créixer substancialment. Per origen, prop del 75% dels homes denunciats i de les víctimes tenen nacionalitat espanyola.

Tanmateix, es tracta de dades referents a processos judicials que no reflecteixen la realitat de moltes dones que no denuncien per por. I és que, de fet, de cada 100 dones víctimes, 11 decideixen no declarar durant el procediment judicial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram