Foto: Diputació de Barcelona

Els dotze municipis que finalment formen part de l’associació del Parc Rural de Montserrat han presentat el seu Pla de gestió i desenvolupament, elaborat per la Diputació de Barcelona. Segons aquest ens, que ha estat clau en la creació del projecte, el document farà que l’associació esdevingui “un referent europeu en l’impuls de l’activitat agrària dels territoris rurals”.

Durant el darrer any, la Diputació ha organitzat tallers participatius amb els actors –tant públics com privats– implicats en el Parc Rural. El resultat d’aquestes trobades és el Pla de gestió, que inclou una seixantena d’actuacions emmarcades en cinc línies estratègiques: ‘Nova pagesia i emprenedoria’, ‘Posar en valor el territori’, ‘Territori endreçat’, ‘La ruralitat com a oportunitat’ i ‘Xarxes i governança’.

El president de la nova entitat, Miquel Solà, assegura a Línia Nord que l’objectiu final és “aconseguir estratègies conjuntes de dinamització del territori”, tot posant en comú les experiències de cada municipi. Una de les actuacions plantejades és la creació d’un banc de terres. En aquest sentit, Solà recorda que el Parc Rural comprèn un territori molt ampli, de manera que hi ha localitats més poblades que d’altres, i localitats amb més terres que d’altres. Així doncs, el banc de terres seria una eina de contacte entre propietaris de parcel·les i futurs productors.

Pel que fa a estratègies comercials, Solà destaca la importància d’impulsar la marca del Parc Rural de Montserrat, per tal que la puguin fer servir tots els productors de la zona. El president de l’associació explica que també es contemplen accions com “la creació d’un obrador col·lectiu, on puguin assistir els petits elaboradors”, i admet que ja existeixen “infraestructures preparades” repartides per les diferents poblacions, però que “potser entre municipis encara no s’ho coneixen”.

L’acte de presentació del Pla de gestió i desenvolupament del Parc Rural de Montserrat es va celebrar el passat 14 de març a l’Escorxador d’Olesa, i va comptar amb un tast guiat de productes de la zona i l’actuació musical de Natxo Tarrés.

Una iniciativa sense precedents

El Parc Rural de Montserrat proposa un model d’associació supramunicipal que mai s’havia vist a Europa. Tal com explica Miquel Solà, es tracta d’una entitat formada per dotze municipis que “oficialment, no tenen res en comú”, ja que pertanyen a quatre comarques diferents (Anoia, Baix Llobregat, Bages i Vallès Occidental) i es reparteixen en dues vegueries: Catalunya Central i Regió Metropolitana de Barcelona.

Tot i això, les poblacions que envolten la muntanya de Montserrat han volgut posar-se d’acord per protegir i defensar el seu territori. Però, de què? “Som a tocar de l’Àrea Metropolitana i contínuament sorgeixen amenaces territorials, a causa del creixement urbanístic, de la creació de noves infraestructures… per això cal respectar i dinamitzar el territori”, al·lega Solà. A més, assegura que aquesta era una demanda present entre la població.

Ara, la Diputació de Barcelona vol exportar aquest model pioner a la resta d’Europa. A Catalunya, ja hi ha altres zones que s’hi han fixat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram