Martorell ha recuperat una de les icones del seu patrimoni més preuades. Foto: Centre d’Estudis Martorellencs (CEM)

En temps de primavera és molt habitual que famílies senceres dediquin el matí de diumenge a pujar fins a Sant Genís de Rocafort. L’antic monestir benedictí del segle VI s’ha convertit en un lloc de pelegrinatge per als martorellencs i també per als veïns de la zona que tenen, com a colofó final, unes vistes privilegiades amb el massís del Montserratí a vista d’ocell.

Amb el permís del Pont del Diable, el castell de Rocafort –així és com es coneix popularment– és un dels espais predilectes del patrimoni local. Les restes que trobem al cim del turó són de 1042, un espai que els senyors de Castellvell de Rosanes, Bonfill i Sicarda, tenien la voluntat de fer-lo el panteó de la nissaga. L’any 1967, Pau Sendrós Roig, el seu propietari, va cedir el monestir a l’Ajuntament.

Més enllà d’intervencions puntuals, la recuperació integral del monestir –que amenaçava ruïna– es produeix a partir de l’any 2011 gràcies a l’aportació de l’1% cultural de l’empresa Abertis, fruit de les obres d’ampliació del peatge de l’AP-7. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, explica que “som un poble ferit pel pas de grans infraestructures i mereixíem una recompensa com aquesta”.

El 2014 va iniciar-se l’actuació prevista en el projecte de restauració a càrrec de David Baena, especialista en recuperació de patrimoni històric. La intervenció es va centrar en tres punts: la nau de l’església –recuperant l’arc amb un treball minuciós i altres elements localitzats per la muntanya– i dos sondejos, al nord i sud del recinte. A més, es va procedir a la identificació en superfície de la cota d’arrasament dels murs.

L’historiador martorellenc, Alfred Mauri, apunta que la recuperació de Sant Genís “és un triomf per anys de recerca, investigació i estima pel nostre patrimoni, a més de la sensibilitat de les institucions”.

A Sant Genís de Rocafort es pot accedir des de dos punts: la carretera de Martorell a Gelida (C-243b) –la qual ha estat perfectament habilitada– i des de la carena de la serra de l’Ataix. Una visita recomanable per combinar, també, salut i cultura.

 

El Centre d’Estudis, clau en
la dinamització del monestir

Constituïda per l’artista Jaume Amat l’any 1972, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) s’ha convertit en el principal transmissor de la història del patrimoni local. La finalitat és la de promoure el coneixement i la conservació del patrimoni històric i natural i fomentar-ne la investigació, a través d’estudis i treballs.

Amb motiu dels 975 anys d’història de Sant Genís de Rocafort, el CEM ha elaborat una exposició itinerant sobre el monestir benedictí que es pot veure a la Biblioteca de Martorell. A més, farà un seguit d’activitats paral·leles per conèixer més a fons el jaciment.

El 26 d’abril (19.00h), tindrà lloc la conferència Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida: història, arqueologia i futur, amb els arqueòlegs Alfred Mauri, Pablo del Fresno i Josep Socorregut. L’11 de maig (11.00h), Josep Hernando, historiador i catedràtic emèrit de la UB farà una xerrada sobre El monaquisme medieval a Catalunya. El 14 de maig, es portarà a terme una visita guiada gratuïta fins al monestir de Sant Genís de Rocafort, amb sortida (10.00h) des del pont d’Anoia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram