pantà de Sau

Presa del pantà de Sau amb un nivell d’aigua molt baix. Foto: Jordi Borràs/ACN

El mes d’octubre, Collbató va tenir un consum d’aigua de 296 litres per habitant i dia. Una xifra molt més elevada que el límit de 210 litres que va aprovar la Generalitat a finals de novembre per les localitats del sistema Ter-Llobregat, a causa de la fase de preemergència per la sequera.

De totes maneres, abans que s’aprovés l’últim límit, Collbató ja superava amb escreix els 230 litres per habitant i dia que havien estat decretats. Es tracta del municipi del Montserratí amb un consum d’aigua més elevat, sense tenir en compte Sant Esteve Sesrovires, que amb la presència del centre penitenciari de Brians fa que les seves estadístiques es disparin, ja que els interns no es comptabilitzen com a habitants del municipi.

Des de l’Ajuntament de Collbató expliquen que el fet de superar el límit de consum d’aigua per habitant i dia “no es deu a un ús negligent del recurs per part dels veïns”, sinó al mal estat de la xarxa de canonades “amb materials obsolets i mancança crònica d’inversió”, segons declaren. De fet, a Collbató són habituals els talls del subministrament d’aigua a causa de les avaries en les canonades.El consistori també detalla que, tot i ser un municipi de menys de 5.000 habitants, té una gran extensió i, per tant, una quantitat molt alta de metres de canonades: uns 70 quilòmetres de tubs.

Per revertir la situació, el consistori té programades una sèrie d’actuacions a la infraestructura, com ara la detecció de fuites i la renovació de la xarxa, tot plegat per trobar els punts més conflictius. Amb tot, encara no hi ha data per fer aquestes millores.

La sequera al Montserratí

Si tenim en compte el consum de litres d’aigua per habitant i dia de l’octubre, Castellví de Rosanes, Esparreguera i Olesa de Montserrat també superarien l’últim límit de 210 litres decretat per la Generalitat a finals de novembre.

Amb tot, els tres municipis han arrencat campanyes per conscienciar la ciutadania més enllà de les restriccions aprovades. Tots ells incideixen especialment en la necessitat de reutilitzar i recollir l’aigua en situacions com ara la dutxa o la cocció d’aliments, que es pot aprofitar per al vàter o per regar les plantes, per exemple.

Altres consells són omplir bé rentadores i rentaplats, fer servir programes d’estalvi i tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents o les mans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram