El Banc de Terres és el primer projecte de l’associació. Foto: Diputació

El nou Banc de Terres del Parc Rural de Montserrat es presentarà a l’auditori de la Casa de Cultura d’Olesa aquest dijous 10 d’octubre. L’objectiu de la iniciativa és recuperar i reactivar aquells terrenys agrícoles de la zona que actualment estan en desús. Per això, l’associació de municipis convida a participar tant a pagesos o futurs pagesos que busquin terres, com a propietaris de terres.

El Banc de Terres és el primer projecte del Parc Rural –que es va constituir com a associació el passat mes de març– i s’emmarca en el programa europeu ‘BCN Smart Rural’, cofinançat per la Diputació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). A banda de posar en contacte propietaris i possibles arrendataris, el projecte també busca donar un suport jurídic i tècnic que s’adapti a les dues parts.

Segons la Diputació, sumar-se a aquesta iniciativa és positiu per a uns i altres. D’una banda, qui tingui terrenys en desús els podrà llogar i treure’n un rendiment econòmic, a més de protegir-los del risc d’incendis forestals. De l’altra, qui vulgui iniciar o ampliar el seu projecte com a agricultor comptarà amb uns terrenys adequats per fer-ho possible.

Olesa ha estat un dels quatre municipis del Parc Rural de Montserrat escollits per presentar el Banc de Terres, i l’únic del Baix Llobregat Nord. Per assistir a l’acte, cal apuntar-se trucant o enviant un correu a la Diputació. A banda, les altres presentacions es faran al Bruc, Piera i Sant Vicenç de Castellet els dies 15, 17 i 24 d’aquest mes, respectivament.