El comerç i l’hostaleria són els sectors que van registrar més contractes l’any passat. Foto: Arxiu

“El 2017 ha estat el millor any des de fa més de 10, perquè a més de reduir-se l’atur va millorant la qualitat de la feina”. Aquestes són les optimistes paraules del president espanyol Mariano Rajoy de principis d’any, resumint una realitat que, amb les dades a la mà, sembla que no és tan positiva. Un exemple n’és que segons dades recents de l’Observatori del Consell Comarcal, prop del 90% –un 87,4%– dels contractes signats al Montserratí l’any passat van ser temporals.
Són xifres que s’extreuen de la nota de conjuntura laboral, publicada aquest mes i que indica que al nord de la comarca la temporalitat laboral i no la qualitat de la feina va ser la tònica.

Per municipis, és Martorell qui lidera el rànquing, amb una taxa de temporalitat dels contractes signats l’any passat del 95%. El segueix de prop Sant Esteve Sesrovires, on l’any passat el 94% dels nous contractes van ser temporals.
Sant Andreu de la Barca, per la seva banda, també se situa a la franja del 90%, en concret en un 92,7%.

Però és que la taxa de temporalitat a la resta de municipis del Montserratí no baixa del 81%, el llindar per sota que marca Esparreguera. A sobre seu té Olesa –amb un 82,4%–, Collbató –82,5%–, Castellví –83,4%– i Abrera –88%–.

A més, l’augment de la temporalitat és un fenomen que ha anat a més en l’última dècada. Amb l’informe a la mà, es constata que només a Castellví ha baixat –3% menys de contractes temporals entre 2007 i 2017–, mentre que a la resta de pobles ha crescut a diferents ritmes, sent Martorell, de nou, qui lidera el rànquing, amb un 7% d’increment.

PER SOBRE DE LA MITJANA
Les xifres del Montserratí superen el global comarcal, on la temporalitat el 2017 va afectar el 83,4% dels contractes signats. De fet, la xifra del Montserratí és superior fins i tot a la dels municipis del Delta, on és del 86,4%.

 

Més contractes masculins
i més al comerç i l’hostaleria

L’informe de conjuntura laboral també destaca altres paràmetres, com són que del total de contractes signats durant l’any passat, el 57,5% van ser per a homes, una tendència a l’alça que des de l’Observatori asseguren que “és una constant en el període 2007-2017”.

Per sectors, han estat el comerç, la restauració i els hotels els que més nous llocs de feina han generat. En concret, aquesta triple categoria concentra el 23% dels contractes del 2017, per davant dels serveis a la producció –22,8%– i la indústria –amb un 20%–. La sanitat i els serveis socials i els transports els segueixen de lluny amb un 11,6 i un 10,5%, respectivament.

Pel que fa a l’agricultura, tot i que els contractes que va registrar no van arribar ni a l’1% durant el 2017, l’increment dels mateixos respecte de l’any anterior va ser del 37%.

Per últim, l’estudi també destaca les activitats que més contractes han perdut, com ara els serveis tècnics d’arquitectura i enginyeria, el transport aeri i els serveis socials sense allotjament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram