Demnig col·locant una de les llambordes del record. Foto: Ajuntament

Eduard Boada i Olivé. Joan i Ramon Cerdà Paraire. Francesc Llongueras i Marcet. José Marcos Martínez. Francesc Margalef i Trigo. Manel Martín Alquézar. Eugeni Vidal i Forcada. Miquel Grau i Mateu. Josep Valldeperas i Macià. Deu noms que a partir d’ara formen part de la història i el patrimoni d’Olesa de Montserrat. Deu olesans que van passar pels camps de concentració nazis i que seran recordats per sempre a través dels Stolpersteine, uns llambordins de formigó de 10 x 10 centímetres amb la informació bàsica de les víctimes.

Es tracta d’una iniciativa que va arrencar fa més de dues dècades de la mà de l’artista alemany Gunter Demnig, que pretén aturar els vianants per fer-los pensar en la persona a la qual fa referència la llamborda memorialística. Persones que van desaparèixer, van ser torturades o bé assassinades pels nazis. I ara, des del passat dia 26 de gener, ja hi és a Olesa. Aquell dia el mateix Deming, sota la mirada de desenes de veïns i representants municipals, va instal·lar les deu llambordes a la plaça de Fèlix Figueras, alcalde de la ciutat assassinat pel franquisme. “Gràcies a projectes com aquest la ciutadania té eines per recordar aquelles persones que van haver de marxar i morir per defensar la llibertat”, va dir l’alcaldessa Pilar Puimedon durant l’acte.

La petició per col·locar els Stolpersteine s’ha de fer a través del Memorial Democràtic. De fet, el seu director, Plàcid Garcia-Planas, hi va ser present el dia 26.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram