Hi ha més d’un centenar de casos positius de coronavirus a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell. Foto: Comitè d’empresa de l’hospital

Cada dia, a les vuit del vespre, una ovació unànime trenca durant uns minuts el silenci propi d’un país en quarantena. Ben puntuals, milers de persones surten a balcons i finestres per aplaudir i agrair l’esforç de qui s’està deixant la pell fent front a una pandèmia que ho ha canviat tot. La crisi del coronavirus ha posat a prova el sistema sanitari català i espanyol i ha fet que els professionals que hi treballen rebin, per fi, el reconeixement que es mereixen. Però no n’hi ha prou amb homenatges: calen recursos.

Ja fa una setmana que la segona planta de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell va ser aïllada per acollir únicament pacients amb Covid-19. En aquest centre, el de referència al Montserratí, es va superar el centenar de casos en qüestió de vuit dies. Segons les xifres que va compartir diumenge l’Ajuntament de Martorell, a l’hospital s’han detectat 108 positius de coronavirus, dels quals més d’una cinquantena corresponen a membres del personal sanitari.

Aquestes dades posen de manifest la sobreexposició i el perill al qual s’enfronten diàriament aquests treballadors. “En aquesta epidèmia, els malalts lleus són enviats a casa, així que els sanitaris estem en contacte amb els que tenen una càrrega viral més gran”, detalla el president del comitè d’empresa del centre martorellenc, Diego López. I si a això li sumem la manca d’Equips de Protecció Individual (EPIs) que el mateix comitè va denunciar el passat dia 15, el resultat és l’actual: desenes de professionals contagiats.

“Si hem tingut contacte amb positius però no presentem símptomes, no ens fan la prova”

Segons López, des que es va decretar l’estat d’alarma i es van recentralitzar les competències de les comunitats autònomes, “va entrar en vigor un protocol que va rebaixar molt el nivell de protecció”. En aquest sentit, el president del comitè explica que existeixen tres tipus de mascaretes: la quirúrgica, que és la que menys protegeix; l’FFP2, que filtra un 60% dels microorganismes, i l’FFP3, que en filtra el 90%. Abans del decret, era obligatori portar una mascareta FFP2, però després es va dir als sanitaris que n’hi havia prou amb portar una de quirúrgica. “Hi ha hagut molta improvisació, s’ha adaptat el protocol al material disponible i no al revés”, lamenta López.

NI TESTS NI QUARANTENES
D’altra banda, el representant del comitè denuncia que el dia 14 es van deixar de fer les proves per detectar el coronavirus a tot el personal dels centres sanitaris, com s’havia fet fins aleshores. “Ara, si hem tingut contacte directe amb un positiu però no presentem símptomes, no ens fan la prova i hem de continuar treballant”, diu López.

A més, apunta que, des de la setmana passada, s’ordena als treballadors de l’Hospital de Martorell que hagin donat positiu que, “transcorreguts set dies, tornin a treballar, sense ni tan sols repetir la prova per veure si dona negatiu”. Per a López, aquesta decisió és molt greu, sobretot “tenint en compte que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat que, un cop et fan el segon test i el resultat és negatiu, encara pots seguir contagiant durant quinze dies, període en què cal estar confinat”. Per tant, aquesta mesura va en contra de l’objectiu que, segons els experts, s’ha de perseguir aquests dies: “doblegar la corba” de contagis del coronavirus per no col·lapsar el sistema sanitari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram