L’estrepitosa davallada de Ciutadans en les eleccions catalanes d’aquest passat 14 de febrer va provocar una sacsejada en els resultats al Montserratí. Si en els anteriors comicis al Parlament del 2017 els taronges havien aconseguit ser la primera força en 8 dels 9 municipis, aquest cop la seva patacada la va aprofitar el PSC per recuperar Martorell, Sant Andreu, Abrera i Esparreguera, però també ERC, que al triomf de Collbató (on ja havia guanyat el 2017) hi va afegir les victòries d’Olesa, Castellví i Sant Esteve.

MARTORELL, VERMELL
Amb una participació de poc més del 51% (el 2017 havia estat de més del 81%), el PSC va guanyar amb claredat a Martorell. De fet, gairebé va doblar el seu resultat del 2017 (17,9%), superant el 30% dels vots. Per darrere seu, ERC va revalidar la segona posició que ja havia aconseguit fa tres anys, aquest cop amb el suport del 22,6% de l’electorat. JxCat va ser la tercera opció més escollida pels martorellencs, amb un 12,3% dels vots. De qui no queda ni rastre és de Ciutadans, que va passar de guanyar les eleccions a situar-se en sisena posició, perdent uns 23 punts percentuals (del 29% al 6,2% dels suports).

VOX, TERCER A SANT ANDREU
La victòria del PSC a Sant Andreu de la Barca, un municipi tradicionalment socialista, encara va ser més aclaparadora. Salvador Illa va aconseguir el suport del 36,7% de l’electorat santandreuenc, gairebé 15 punts percentuals més que l’any 2017. ERC també va millorar el resultat del 21 de desembre de fa tres anys, però molt menys: va passar del 16,7% al 18,4% dels vots, un augment que la va col·locar en segona posició després d’haver estat tercera el 2017. El guanyador d’aquell 21-D, Ciutadans, es va veure superat aquest cop per Vox, que va ser la tercera força més votada amb el 13,1% de les paperetes.

MÉS PSC
Els socialistes també van guanyar a Abrera i Esparreguera. En el primer cas ho van fer de manera molt còmoda. Salvador Illa va ser el candidat escollit pel 33,6% dels abrerencs. Pere Aragonès el va seguir de molt lluny: ERC va obtenir un 20% dels vots. I com a Sant Andreu, el tercer partit més votat a Abrera va ser Vox, que va rebre el suport de l’11,5% del cens. A Esparreguera, en canvi, el PSC va guanyar les eleccions per la mínima (26,1%), seguit de molt a prop per ERC (25,2%). Aquest cop, la tercera formació més votada a Esparreguera va ser JxCat, que va obtenir un 15,3% dels suports, el mateix resultat que el 2017.

ELS POBLES D’ESQUERRA
En canvi, a Olesa, Castellví, Sant Esteve i Collbató va imposar-se ERC. Val a dir que, en els tres primers casos, la victòria dels republicans va ser ajustada. A Olesa, el 25,4% dels electors van votar Pere Aragonès, mentre que un 23,3% dels vots van ser per a Salvador Illa. A Castellví la diferència encara va ser menor (24,1% per a ERC i 23,2% per al PSC), uns resultats similars als de Sant Esteve, on entre uns i altres només hi va haver disset vots de diferència.

I finalment, el rara avis d’aquestes eleccions al Montserratí va ser Collbató, on ERC (27,9%) i JxCat (22,7%) van superar el 50% dels vots. Si a això se li suma el 6,1% de la CUP-G, la victòria de l’independentisme al municipi va ser aclaparadora.

Frustració del PDeCAT al feu de Fonollosa

Un altre dels noms propis de la nit –en negatiu– va ser el del PDeCAT, que es va quedar fora del Parlament. A Martorell només va obtenir un 2,3% dels vots, tot i que l’alcalde Xavier Fonollosa forma part de la seva direcció executiva i va guanyar les últimes eleccions municipals amb majoria absoluta.