Un grup de dones van alletar els seus fills a la plaça de Sant Fèlix, a Olesa de Montserrat. Foto: HSJDM

L’alletament matern torna a agafar força al Baix Llobregat Nord. Cada cop més dones trien alletar els seus fills mitjançant la llet materna. Sobretot aquelles que pareixen a l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, un centre capdavanter i pioner a Catalunya en donacions de llet materna.

La coordinadora de llevadores d’aquest centre hospitalari, Montserrat Batlle, assegura a Línia Nord que “la lactància materna està lligada al pla estratègic de l’Hospital tot i que s’està treballant des de fa cinc anys. L’atenció mare-nadó, l’alletament matern, les cures postpart i la posada en marxa de la casa de parts pròximament, enfortiran aquest servei”. El procés s’inicia a través del pla de naixement quan, segons Batlle, “les mares decideixen com volen tenir el seu nadó i com serà el part”. Un cop ha nascut el nadó, els professionals del centre vetllen “el puerperi, per vincular la mare i el nadó de manera específica i el pell en pell, per afavorir el vincle entre tots dos”. L’hospital ofereix tallers de lactància, revisions de les preses i activitats paral·leles. A través d’un control de pes, Batlle explica que es fa “un seguiment de la lactància, per comprovar que està instaurada, una revisió de la presa, aclarir els dubtes que es puguin generar i garantir l’atenció emocional”.

UN CENTRE ACREDITAT
L’any passat, l’Hospital de Martorell va rebre la primera fase de l’acreditació IHAN (Iniciativa per a l’Humanització de l’Assistència al Naixement) per promoure la lactància materna, una distinció que promouen l’OMS i UNICEF. “És un reconeixement a la humanització del part, al treball que fan els professionals i al mateix hospital que té com a prioritat oferir un servei que l’OMS recomana: la lactància materna fins als sis mesos de manera exclusiva i fins als dos anys de manera complementària”, diu Batlle. Un estudi fet des de l’hospital demostra que, diu Batlle, “hi ha hagut un increment de lactàncies maternes exclusives a l’alta i al mes de vida, cosa que demostra que la lactància serà perllongada i, en canvi, moltes lactàncies que eren mixtes combinades amb llet artificial, disminueixen. Per tant, les mares deixen de recórrer a la llet artificial com a solució als seus dubtes i això és molt positiu”.

Durant aquest mes d’octubre, s’han celebrat actes en el marc de la Setmana de la lactància materna. A Olesa, un grup de dones van donar pit als seus fills reivindicant la normalitat d’alimentar-los en un espai públic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram