Una imatge del Dia Mundial de l’Autisme de 2019. Foto: Ajuntament

El mocador blau s’ha convertit en un símbol per identificar les persones amb autisme que surten a fer passejos terapèutics durant aquestes setmanes de confinament. La iniciativa de portar-lo ha sorgit amb l’objectiu d’evitar els insults, crítiques i mirades que reben tant els infants i adolescents diagnosticats amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) com els seus pares i mares cada cop que surten al carrer per necessitat durant la quarantena.

L’entitat martorellenca Assotea, que vetlla pels drets d’aquestes famílies al municipi, s’ha posicionat en contra d’aquesta proposta. “El mocador blau estigmatitza”, afirma la psicòloga de l’associació, Jennifer Rabadán, que apel·la al “sentit comú” de la gent per no increpar ningú. “L’estat d’alarma ens permet fer sortides terapèutiques, no ens hem d’identificar, és el nostre dret”, recorda la presidenta de l’entitat, Merche González. I és que, per a un menor amb un grau elevat d’autisme, el confinament pot ser especialment difícil. “Alguns no comprenen la situació, no entenen per què no poden sortir i això els genera ansietat”, comenta Rabadán, que aquests dies continua atenent a distància a una trentena de famílies.

MANCA DE VISIBILITAT
Per a Rabadán, el fet que algunes famílies amb infants amb TEA hagin patit assetjament “és el reflex de la manca de visibilitat de l’autisme”. El desconeixement generalitzat que hi ha sobre aquesta realitat, sumat al clima de por actual, ha acabat provocant que “moltes famílies no sortissin de casa, malgrat necessitar-ho”, explica la psicòloga. Per això, González posa l’accent en la importància de “fer difusió” i de promoure “el respecte i la comprensió” entre la ciutadania. A més, matisa que aquestes famílies són “plenament conscients de la importància de quedar-se a casa per frenar el coronavirus”, però que, “de la mateixa manera que la gent passeja el gos o va a comprar, també existeixen altres necessitats”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram