rescat bombers

Una imatge d’una intervenció del novembre del 2020. Foto: Twitter (@RaulSvb)

La fi del confinament va portar molts ciutadans a voler redescobrir les muntanyes i els boscos que els envoltaven. Famílies amb criatures, grups d’amistats o persones soles que volien endinsar-se en el medi natural per tornar a connectar amb la vida a l’exterior.

Però el retorn a la natura també ha portat conseqüències. Els Bombers Voluntaris de Collbató han dut a terme 61 serveis des d’inicis d’any fins al 15 de setembre. En canvi, l’any passat en les mateixes dates s’havien fet 49 intervencions.

Les dades d’enguany són similars a les de 2019, amb una diferència, hi ha un 35% menys de visitants a Montserrat. Tot i que els números absoluts són el mateixos, que hi hagi menys excursionistes demostra que les incidències van a l’alça.

Segons David Colomé, cap dels Bombers Voluntaris de Collbató, el perfil de persona que fa senderisme a Montserrat ha canviat després de la pandèmia i ara es tracta de visitants més inexperts. De fet, el tipus de rescats i recerques que fan sol tenir a veure amb gent perduda, cops de calor, marejos, accidents per turmells torçats o caigudes i persones que arriben a indrets dels quals no poden sortir. A més, també han detectat més actes incívics, com brutícia per terra i grafitis a les pedres.

Colomé assenyala que les incidències es poden prevenir si els usuaris tenen en compte alguns consells. El cap dels bombers recomana planificar la ruta amb antelació i descarregar-la abans perquè a molts punts de la muntanya no hi ha cobertura.

Per altra banda, també és important mirar les condicions meteorològiques (no només per saber si plourà, també per tenir en compte la temperatura), valorar el temps i la dificultat de l’itinerari i esbrinar si s’està preparat per fer-lo.

Alguns altres indicacions serien portar un calçat adequat, si és possible bota alta, i en cas de fer escalada, dur sempre el casc. A més, és indispensable agafar referències i mirar de recular, en comptes de continuar caminant, si es va perdut. Si la ruta es fa en grup, és fonamental no separar-se de la gent.

Amb tot, els Bombers Voluntaris de Collbató estan fent un estudi anual dels serveis per avaluar els punts crítics i les mancances a les vies de Montserrat. L’objectiu és millorar els camins, reforçar les senyalitzacions i poder deixar constància del que passa al parc natural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram