embassament de Sau

Visitants a l’embassament de Sau. Foto: Nia Escolà/ACN

Gairebé sis milions de catalans han entrat en la fase d’excepcionalitat a causa de la sequera al nostre país. Entre els 224 municipis que hauran de dur a terme les restriccions hi ha tots els del Montserratí, que formen part del sistema d’abastament Ter-Llobregat. La fase d’actual d’excepcionalitat és la segona pel que fa a gravetat, després de la d’emergència.

Les mesures que afectaran la població passen pel límit de 230 litres d’aigua per persona i dia, la reducció del 40% per l’ús agrícola i el 15% per l’industrial, entre altres restriccions.

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declaren que els ciutadans que estiguin en una zona en fase d’excepcionalitat “no tindran un impacte directe pel que fa als usos de l’aigua”. Però sí que hi ha restriccions que els poden afectar, segons el seu estil de vida. Són la prohibició d’omplir piscines (només es permet de manera parcial) o el reg de jardins (sols per garantir la supervivència de l’arbrat i de les plantes).

Amb tot, des de l’ACA afirmen que “l’estalvi i la contenció són les millors eines que pot aportar la ciutadania”. De fet, expliquen que durant la sequera del 2007 i 2008 l’estalvi per part de la població “va ser exemplar, amb reduccions de fins al 21%”. Ara, en canvi, han registrat un lleuger augment del 3% en els consums mitjans, i per això destaquen que “és necessari que fem un ús responsable de l’aigua a tots els nivells i usos”.

Així mateix, l’ACA informa que les mesures del Pla de Sequera “tenen l’objectiu de garantir les demandes d’aigua”, tant pel que fa a l’abastament urbà com als usos agrícoles. Tot i això, també es treballa “per garantir els cabals ecològics dels rius”.

Quines mesures cal seguir?

Tal com ja hem avançat, queda prohibit regar jardins i zones verdes, tant públics com privats. Les úniques excepcions són per a la supervivència de plantes o d’arbrat (només es podrà fer mitjançant reg gota a gota o amb regadora) i les superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, també amb algunes limitacions. Amb tot, la prohibició del reg no s’aplica a aquell que es dugui a terme amb aigua de pluja recollida en teulades o d’aigua regenerada procedent de depuradores.

Pel que fa a les piscines, només es podran reomplir de manera parcial per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.

Respecte a la neteja de vehicles, s’ha de fer en establiments comercials dedicats a aquesta activitat i que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’ells, només amb esponja i galleda per algunes parts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram