Línia Molt Alta Tensió

La línia de molt alta tensió (MAT) projectada per Forestàlia va dels Hostalets de Pierola a Rubí. Foto: S.Miret/ACN

L’empresa Forestàlia vol construir una línia de molt alta tensió (MAT) entre els Hostalets de Pierola (Anoia) i Rubí (Vallès Occidental) que afectaria Olesa de Montserrat, Abrera i Esparreguera. Els ajuntaments d’aquests cinc municipis, juntament amb els de Castellbisbal i Ullastrell –que també patirien l’impacte de la MAT–, s’han aliat per mostrar el seu rebuig al projecte i mirar d’aturar-lo. Per ara, ja han demanat una pròrroga del període d’al·legacions i estan treballant per presentar-les conjuntament.

El darrer tram de la MAT que ha projectat Forestàlia, i que es troba en exposició pública per part del Ministeri de Política Territorial, forma part d’una línia molt més gran que pretén travessar Catalunya per portar-hi energia provinent d’Aragó.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, qüestiona aquest model d’explotació de l’energia, que contradiu el canvi de model cap al qual creu que es dirigeix la societat, amb polítiques com els objectius de desenvolupament sostenible. “Abans de ser importadors d’energia, en volem ser productors i, preferiblement, d’energies renovables”, diu el seu homòleg esparreguerí, Eduard Rivas.

També el batlle d’Abrera, Jesús Naharro, ho té clar: “Aquest és un projecte desfassat, prehistòric, que faria malbé el territori”. Precisament, pel que fa a l’afectació al territori, Riera alerta que la MAT “trinxaria” l’únic espai natural comú que encara comparteixen els municipis de la zona: l’entorn del riu Llobregat.

Amb tots aquests arguments en contra de la MAT, els alcaldes de les poblacions afectades no dubten que arribaran fins al final per evitar que es faci. De moment, Abrera i Esparreguera ja han aprovat mocions de rebuig al projecte i Olesa ho farà aquest dijous, però es plantegen anar més enllà. “No descartem cap acció judicial, si cal”, assegura Naharro. En aquest camí, els consistoris implicats tenen el suport del Consell Comarcal del Baix Llobregat, han demanat suport tècnic i jurídic a la Diputació de Barcelona i volen que els governs català i espanyol els facin costat.

Només a l’hora de qüestionar els papers dels governs hi ha diferències entre alcaldes. Mentre que el d’Olesa critica “l’opacitat” del govern espanyol pel que fa al projecte i al model energètic que defensa, el d’Esparreguera culpa la Generalitat de “ser l’únic govern autonòmic que no ha concretat quin model energètic vol”

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram