La mascareta, nou complement a l’escola. Foto: Mar Martí / ACN

Il·lusió, nervis, ganes o potser una mica de mandra són els sentiments que haurien d’acompanyar els nens que estan a punt de començar un nou curs escolar. Però aquest any la paraula de moda és ‘incertesa’. Segurament molts l’han sentit a dir a casa i a les notícies, i també la sentiran a les aules i als passadissos de l’escola a partir del dia 14. I no és d’estranyar: les directrius del Departament d’Ensenyament i del Ministeri d’Educació han anat canviant massa sovint els últims mesos.

Un dels temes que més maldecaps ha portat als centres educatius ha estat el de les ràtios. “Primer es parlava de grups petits, de fins a quinze alumnes; després van augmentar fins a vint-i-cinc i, finalment, han dit que no hi podran haver més de vint alumnes per aula”, detalla la directora de l’escola Vicente Aleixandre de Martorell, Anna Llopart, en declaracions a Línia Nord. Aquests canvis han obligat a reestructurar grups i horaris diversos cops. Per exemple, un altre col·legi martorellenc, el José Echegaray, ha passat de tenir dos grups per curs a tenir-ne tres. “Espais com la biblioteca o les aules d’informàtica, música i idiomes s’han transformat en aules de grups estables de convivència”, explica el president de l’AMPA d’aquesta escola, Urko Ellacuria. Malgrat els incomptables moviments que s’han fet, la majoria dels col·legis senten que van “justos” de personal, tal com reconeix Llopart.

Sobre la mascareta i la seva obligatorietat a les aules també hi ha hagut moltes converses i poques conclusions. Segons Ellacuria, la darrera informació que han rebut els pares és que, dins dels grups estables, només serà obligatòria de primer a sisè de primària quan el risc de rebrot al municipi sigui alt.

El president de l’AMPA del José Echegaray recorda que, entre debats i incerteses, hi ha una qüestió molt important que està passant desapercebuda: “Per als infants el més complicat serà relacionar-se amb les noves normes”, lamenta. Haver de mantenir la distància amb els companys després de tants mesos sense trepitjar l’escola i amb tantes ganes acumulades serà una raresa més d’aquest curs atípic que, malgrat tot, començarà amb força dilluns que ve.