Tres Tombs

Un moment dels Tres Tombs. Foto: Ajuntament

Els Amics de Sant Antoni Abat de Martorell van haver de suspendre els Tres Tombs l’any passat per la pandèmia, però enguany la variant òmicron no ha pogut aturar la celebració més antiga de la localitat, que té el seu origen en el 1647, fa 375 anys. Així, diumenge al matí, una quarantena de carros, vint genets i prop de 110 cavalls van desfilar pels carrers martorellencs fent front al fred. Va ser l’acte central de la Festa de Sant Antoni Abat, que es va celebrar del 14 al 16 de gener.

Després de la tradicional passejada, el tresorer dels Amics de Sant Antoni Abat, Josep Vilella, va titllar d’“èxit brutal” els Tres Tombs d’enguany: “Ha vingut molta més gent de la que pensàvem, estem contentíssims”, va dir en declaracions a Ràdio Martorell. Tot i això, Vilella va matisar que el comportament dels participants va ser molt respectuós amb les mesures per evitar contagis de coronavirus. Per exemple, a l’esmorzar traginer, l’àpat per agafar forces abans de la desfilada, els 500 comensals no es van barrejar.

Tres Tombs diables

L’espectacle dels Diables abans del pregó. Foto: Ajuntament

Més enllà del matí de diumenge, el moment més esperat i enyorat, la festa d’aquest 2022 va tenir altres moments destacats, com ara el col·loqui amb els expresidents de l’entitat organitzadora. Un acte molt significatiu de la celebració va ser, com sempre, el pregó des del balcó de l’Ajuntament, aquesta vegada a càrrec de l’expresident dels Amics de Sant Antoni Abat Pere Bel, que va qualificar els Tres Tombs de “museu en moviment”. La lectura del discurs va anar precedida d’una ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Cornellà, l’encesa de les atxes de vent i el foc de Sant Antoni al pont del Diable, i l’espectacle de foc de la Colla dels Diables de Martorell. Després, com a novetat, es va repartir l’anomenat brou de Sant Antoni.

Tampoc van faltar els actes a El Progrés, que es van fer diumenge per posar-li el punt final a la festa. Es tracta del concert vermut, amenitzat per la Cobla la Principal de la Bisbal; el dinar, una altra novetat d’aquest any, i el tradicional ball de gala per tancar tres dies de celebració.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram