Institut El Palau

Exterior de l’institut El Palau. Foto: ACN

L’episodi dels comentaris a fills de guàrdies civils a l’institut El Palau arran de les càrregues policials de l’1 d’octubre del 2017, arriba a la seva fi. I és que la fiscalia, que era l’única acusació, ha presentat un escrit al jutjat de Martorell en el qual descarta que els comentaris que la docent va dirigir a alguns dels seus alumnes -fills de guàrdies civils de la caserna del municipi-, constitueixin delicte d’incitació a l’odi. Ho ha avançat TV3 i és molt probable que la causa sigui arxivada.

Aquesta docent era l’única que continuava investigada per aquells fets, després que l’Audiència de Barcelona arxivés les altres vuit causes contra professors del centre. Aquest serial judicial va arrencar el 2017, arran de les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per evitar el procés de votació de l’1-0. Dies més tard, alguns pares d’alumnes d’El Palau van denunciar que els seus fills havien estat objecte d’humiliacions a classe, ja que alguns docents van proferir comentaris en contra del cos armat. “Estaràs content amb el que va fer el teu pare”, hauria dit una professora a un estudiant fill de guàrdia civil, en referència a la dura actuació policial durant l’1-O.

Ara, la fiscalia demana el sobreseïment de la causa, si bé és cert que el jutjat de Martorell que ho investiga ja la va arxivar el 2019. L’Audiència de Barcelona, però, la va reobrir, després d’un recurs del mateix ministeri fiscal. En aquella ocasió, el jutge martorellenc va estimar que la professora no volia humiliar el menor i que els seus comentaris quedaven emparats pel dret a la llibertat d’expressió.

Parlen els professors

A l’espera que el jutjat de Martorell que porta el cas els comuniqui oficialment l’arxivament de la causa contra la docent, els nou professors, a través d’un comunicat, han recordat que tot i ser exculpats ells mai han reconegut els fets pels quals se’ls acusava i que van aportar testimonis que ho corroboraven. També assenyalen que el departament d’Ensenyament, tot i que en el seu moment no ho va fer públic, tampoc va trobar cap comportament impropi en la seva tasca docent.

“Esperem l’arxivament definitiu del cas per poder, aleshores sí, parlar obertament sobre tot aquest patiment que ha suposat per als nou docents implicats, per a tota la comunitat educativa i el mal que s’ha fet, en un qüestionament instrumentalitzat, del model d’escola pública a Catalunya”, afegeixen al comunicat.

Un cas que va deixar marca a la ciutat

Sigui com sigui, aquest conflicte judicial ha deixat marca a la ciutat. I és que mesos després de l’1-O un reportatge d’El Mundo va publicar fotografies i dades personals dels professors investigats. A més, van aparèixer pintades a la façana de l’institut amenaçant els docents. “Un cop més constatem que va ser una operació política i mediàtica que va trencar la comunitat educativa de l’INS El Palau”, lamenta l’alcalde, ara de baixa per paternitat, Marc Giribet, que recorda que aquells fets “van esquinçar la convivència a la ciutat i van atrotinar la vida de nou docents”. “Pel bé comú, avancem reparant aquest dany per tornar a construir convivència”, proposa.

“La ferida està oberta”: el cas d’El Palau encara porta cua
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram