Foto: Anna Utiel

Fa 24 anys, Enric Llorca va ser escollit per liderar el projecte del PSC a Sant Andreu de la Barca. A les eleccions del mateix any va aconseguir l’alcaldia i, des d’aleshores, no ha deixat de combinar la tasca d’alcalde amb la feina de metge. Ara, per setena vegada, encapçala la llista dels socialistes a les municipals.

Es presenta per setè cop a les eleccions municipals, després d’haver governat els últims 24 anys. Encara té coses noves a oferir al municipi?
Moltíssimes. Una ciutat és un ens viu, en transformació permanent, amb canvis demogràfics, estructurals… Per tant, hi ha moltes coses a fer. Tenim població nova que està arribant de la primera corona i tenim població que està envellint. Cal que els serveis vagin en consonància amb aquest canvi demogràfic. També hem d’anar introduint a la ciutat elements de sostenibilitat i d’estalvi energètic.

Per quins motius creu que els veïns i veïnes de Sant Andreu han confiat en vostè des del 1995?
Crec que hi ha diversos motius. En primer lloc, nosaltres presentem un programa i l’executem, i això és molt important en un moment com aquest. A més, ens estimem la nostra ciutat i hi treballem molt. Podem encertar o equivocar-nos, però ningú podrà dir que no treballem. En definitiva, la feina, la il·lusió, les propostes i el fet de dur-les a terme són els motius que fan que la gent confiï en nosaltres.

Vostè és metge de família al CAP de Sant Andreu. Hi treballa a les tardes i ho combina amb l’alcaldia. I diu que té la mateixa empenta que el primer dia… Com s’ho fa per arribar a tot?
Doncs no ho sé [somriu]. El que sí que és veritat, i ho dic a tothom, és que la meva professió és la de metge. Jo no soc polític, soc metge. Però fa uns quants anys, una sèrie de gent ens vam plantejar que volíem fer coses per la nostra ciutat. A partir d’aquí, ens vam presentar a les eleccions, vam arribar al govern i hem estat treballant des de llavors. Això de ser alcalde era una cosa circumstancial que s’ha anat prolongant en el temps, per la confiança de la gent i perquè no se’ns han esgotat les idees.

L’any 2015 el PSC va obtenir 9 regidors i va començar a governar amb majoria simple. Dos anys més tard, però, va signar un pacte de govern amb Ciutadans, que va assumir dues regidories. Quin balanç fa d’aquest acord?
Ha estat positiu. Ens vam posar d’acord per dur a terme aquells punts del programa que teníem en comú i que ens permetien continuar treballant amb més estabilitat. I ho hem fet sense cap problema.

Per què va escollir pactar amb Ciutadans i no amb llistes d’esquerres que havien estat més votades, com Sí es pot o ERC?
Nosaltres vam convocar tothom. Vam transmetre la idea que els partits amb què teníem punts en comú tenien la possibilitat d’entrar al govern, però la majoria no van voler. Ciutadans va ser l’únic grup que hi va estar disposat. Jo crec que la política municipal és molt diferent de la d’altres àmbits. A nivell local és més fàcil pactar, sempre que estiguem d’acord en les prioritats i vulguem treballar per millorar el nostre municipi.

Tornaria a repetir el pacte si fos necessari per continuar governant o es plantejaria pactar amb altres forces?
El pacte amb Ciutadans ens ha anat bé, no hem tingut cap problema i no ens importaria repetir-lo. Si altres partits volguessin pactar, tampoc hi tindríem cap problema. Estem oberts a tothom que vulgui treballar per la nostra ciutat.

La política nacional ha estat especialment present a Sant Andreu durant aquest mandat, arran de l’1-O, i l’institut El Palau ha estat un dels centres de la polèmica. Com ho ha viscut a nivell personal?
Ha estat una situació desagradable, perquè s’ha intentat fracturar la societat. A Sant Andreu, hem intentat mantenir la cohesió social i la convivència i crec que ho hem aconseguit bastant.

Precisament, a l’acte de presentació de la seva candidatura, Miquel Iceta va dir que vostè havia fet una “esforç titànic per mantenir la convivència”. El van desgastar, aquells mesos?
Sí, com a tothom. Jo no conec ningú que digui que ho va viure bé. Mantenir la convivència no és fàcil, i moltes vegades sents incomprensió per part dels dos extrems. Els dos volen que vagis cap a la seva banda, però el que has de fer és estar al teu lloc per afavorir que tothom pugui expressar-se sense menysprear ningú.

“A Sant Andreu, ningú que ha patit un desnonament s’ha quedat al carrer”

En tot cas, creu que la convivència a la ciutat ha quedat tocada, després de tot plegat?
No, jo crec que s’ha recuperat. En aquests moments, vivim amb total normalitat. No estem marcats ni traumatitzats pel que va passar, no hi ha enfrontaments i es respecten totes les ideologies. Intentem que ningú menyspreï l’altre ni imposi les seves tesis.

I a l’institut El Palau?
El curs va començar amb normalitat, es van cobrir les places i fins i tot hi va haver gent que hi volia entrar i no va poder. És a dir, com sempre. Vam viure una situació molt crítica, però afortunadament ha quedat superada. Tots vam fer un esforç per mirar cap endavant i no cap enrere, i crec que ho hem aconseguit. Evidentment, hi ha coses que compartim i coses que no. En comptes de discutir sobre els punts discordants, mirem cap al futur i treballem per allò que tenim en comú. Això facilita les coses.

Amb les eleccions generals pel mig i en ple judici del Procés, fins a quin punt creu que la política nacional influirà en les municipals del maig?
Intentarem que no hi influeixi. El més important és Sant Andreu, i a les municipals cal pensar en la millor opció per fer avançar el municipi. Potser hi haurà gent que votarà en clau nacional, però la majoria ho faran en clau local.

Tenint en compte aquest context, creu que el PSC pot repetir o millorar els resultats del 2015 a Sant Andreu?
Crec que podem millorar-los, perquè hem treballat molt i hem desenvolupat pràcticament el 100% del nostre programa electoral. Hem millorat l’aspecte de la ciutat i hem fet que els espais públics siguin llocs agradables, on la gent es pugui relacionar. Però sobretot hem dut a terme polítiques socials. A Sant Andreu, ningú que hagi patit un desnonament s’ha quedat al carrer, i no s’han tallat els serveis bàsics a les persones que no els podien pagar. També hem posat a l’abast dels més joves 52 pisos de lloguer assequible. Tot això ens avala de cara a les eleccions. La gent pot tenir la seguretat que, si ens vota, complirem el programa, perquè ja ho hem fet anteriorment.

Si revalida l’alcaldia, ja té pensada quina serà la primera decisió que prendrà?
Primer, conformar un govern [somriu]. Després, millorar l’organització per poder desenvolupar tot el programa que proposem en quatre anys. A més, sempre hi ha coses millorables. Abans, l’administració pública era una cosa molt rígida, però ara és un ens canviant. Hem d’incorporar les noves tecnologies per facilitar la comunicació del ciutadà amb l’Ajuntament, perquè pugui fer gestions a qualsevol hora del dia, des de casa seva, amb una tablet o un smartphone.

Després de 24 anys, podria ser el seu últim mandat?
Probablement sí.

Ha pensat en algun moment en el relleu?
Ara no toca això. Toca presentar-nos a les eleccions, guanyar-les i començar a treballar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram