Roba usada

Una treballadora fent selecció de peces de roba a la planta de recuperació tèxtil de Sant Esteve Sesrovires. Foto: Botiga Amiga

La indústria tèxtil és la segona més contaminant del planeta i la responsable del 20% de la pol·lució de l’aigua potable, segons constata l’ONU. A Catalunya, només es recull selectivament el 12% dels residus generats per la moda. Botiga Amiga i Solidança són dues iniciatives que s’encarreguen de reciclar part d’aquesta roba per proporcionar-li una nova vida i donar peu a una economia circular que en redueixi l’impacte ambiental.

Des del març del 2023, Botiga Amiga es pot trobar a l’avinguda Camí Fondo de Martorell. També tenen altres seus a diferents municipis de les províncies de Barcelona i Tarragona. Allà hi ha roba de “segona oportunitat”, tal com la defineix Quim Vendrell, responsable de Botiga Amiga. “Li diem així perquè no tota la roba de la qual disposem és de segona mà”, detalla. De fet, també en reben de nova per part de grans marques que es volen desfer d’una part de l’estoc.

A banda, Botiga Amiga també es caracteritza perquè els dependents són persones en risc d’exclusió social a qui els ofereixen un any de feina amb formació. Una manera per ajudar-los en la inserció laboral perquè, quan acabin el recorregut amb ells, estiguin preparats per encarar altres reptes professionals.

L’objectiu és donar una segona vida a la roba i generar economia circular

Amb tot, gran part del material que té l’establiment prové dels contenidors taronges de Roba Amiga, on la ciutadania pot deixar les peces de vestir que ja no faci servir perquè tinguin una nova vida. Abans, però, passen diferents fases de selecció perquè la roba que arribi a la botiga tingui la qualitat necessària. I part d’aquesta separació es fa a la planta de triatge i recuperació tèxtil que hi ha a Sant Esteve Sesrovires.

Solidança és l’entitat que gestiona el material dels contenidors de Roba Amiga del Montserratí. En el seu cas, també és una empresa que té la voluntat d’incidir en la inserció laboral. És per això que el 70% de la seva plantilla el conformen persones derivades de serveis socials, a qui els fan un programa d’acollida, seguiment i formació, amb l’objectiu que puguin trobar feina a fora quan l’acabin.

Andrea Membrado, responsable de comunicació de Solidança, explica que el seu objectiu és “créixer per generar més ocupació”. I afegeix: “Volem generar oportunitats laborals alhora que fomentem l’economia circular”. En el seu cas, compten amb botigues físiques a Molins de Rei, Cornellà i Sant Joan Despí.

Roba Amiga va recollir a Catalunya 13.900 quilograms de peces de vestir usades el 2023

Per comprendre l’impacte de la indústria de la moda i els residus que genera, cal destacar que el 2023 Roba Amiga va recollir a Catalunya 13.900 quilograms de peces de vestir usades. Tot aquest pes és només una part del 12% dels residus generats per la moda al nostre país.

En aquest sentit, Vendrell apunta que “hi ha un excés del món de la moda que es veu reflectit en els residus que causa”, i que per això intenten “disminuir-ne l’impacte”.

Al cap i a la fi, la voluntat d’iniciatives com Botiga Amiga o Solidança són reciclar aquests residus per afavorir el medi ambient. En tots dos casos ho fan amb una mirada social. Noves oportunitats a l’abast de tothom.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram