Cooperativa Abarka

La cooperativa Abarka oferint una de les seves experiències gastronòmiques. Foto: Facebook (@abarkacoop)

Khady Drame recorda com, de nena i adolescent, els seus pares li cridaven l’atenció si oblidava dir “abarka” a taula. “Aleshores em semblaven una mica pesats, però ara els estic molt agraïda”, reconeix aquesta martorellenca de 29 anys, enginyera alimentària, emprenedora i orgullosa de les seves arrels senegaleses. “Abarka” és una paraula en mandinga –llengua parlada a l’Àfrica occidental– que es fa servir després de cada àpat per donar les gràcies a les persones que l’han fet possible i que n’han format part, així com pel fet de poder menjar. Per això, la cooperativa que va fundar Drame el 2019 de la mà del seu marit, Malamine Soly, no podia tenir un altre nom.

Abarka Cooperativa és un projecte amb ADN social que busca fomentar la inserció laboral de persones migrants i racialitzades i alhora reivindicar la gastronomia africana. “Es tracta de mostrar un aspecte positiu del continent, perquè sempre se’n destaquen les coses negatives”, argumenta Drame.

En la mateixa línia, admet que ella va créixer sentint que només seria acceptada si assimilava la cultura d’aquí. “A casa vaig aprendre les llengües dels meus pares (mandinga i wòlof) i menjava gastronomia africana, però no podia mostrar-ho cap enfora perquè era objecte de burla”, lamenta. Ara, la cooperativa li permet reivindicar els seus orígens i la compatibilitat entre les seves dues cultures: l’africana i la catalana. “No he d’escollir”, defensa Drame, que té clar que educarà el fill que ha tingut fa poc amb aquests valors.

Khady Drame: “De petita no podia mostrar la meva cultura perquè era objecte de burla”

Així, amb un equip format únicament per treballadors racialitzats, Abarka ofereix serveis de càtering, tallers de cuina i experiències amb un xef a domicili. En totes aquestes propostes, els integrants del projecte fan també una tasca de divulgació i educació. Per exemple, als càterings, des del principi aclareixen als comensals que no degustaran plats de la gastronomia senegalesa, sinó de la gastronomia africana, perquè les fronteres geopolítiques del continent no es corresponen amb la realitat cultural del territori.

“A tothom li agrada menjar i assaborir gustos nous, i a través d’això podem fer arribar missatges potents”, assegura la cofundadora de la cooperativa, que es refereix a ella mateixa i als seus companys com a “activistes gastronòmics”.

Des de dins de la comunitat

En un principi, la raó de ser d’Abarka era donar suport financer a l’associació Dunia Kato, fundada el 2018 per Drame, Soly i un tercer company per posar en marxa projectes de cooperació internacional, com un centre comunitari al Senegal on actualment fan sensibilització sobre els processos migratoris, ofereixen formació en alfabetització digital i impulsen programes d’emprenedoria.

“No som una ONG convencional: la diferència principal és que nosaltres som d’allà, coneixem la realitat i no creem necessitats, sinó que escoltem la gent de la zona”, resumeix Drame, que destaca la necessitat de “trencar amb el paternalisme” de moltes ONG occidentals.

Però, més enllà de ser un reforç econòmic per a Dunia Kato i de donar a conèixer la gastronomia africana aquí, la cooperativa Abarka és també un mecanisme per ajudar la comunitat afrodescedent catalana des de dins, tal com explica Drame. “La nostra missió és donar oportunitats laborals i socials a les persones afrodescendents i, en general, a les migrades i racialitzades”, afirma.

Per aquest motiu volen convertir-se en una empresa d’inserció, tot i que el procés per fer-ho és llarg. Mentrestant, exploren diverses vies per assolir els seus objectius, com ara ajudar persones indocumentades a aconseguir l’arrelament social (un requisit per regularitzar la seva situació) amb un precontracte laboral. “Gràcies a ser dins de la comunitat, sabem qui ho necessita”, conclou Drame.

La solidaritat d’Abarka no frena

La cooperativa Abarka ha impulsat l’Obrador Mancomunat de Sants, una proposta d’economia social i solidària que ha rebut el suport financer del projecte Lliures. Abarka gestionarà l’espai de l’Obrador, que estarà obert a altres iniciatives i que els permetrà continuar la seva activitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram