Botiga Hort Torrassa

Botiga de L’Hort de la Torrassa al carrer Pep Ventura de Martorell. Foto: Júlia Zapata

La Júlia Zapata tenia 16 anys el primer cop que va treballar al mercat ambulant dels dissabtes de Martorell. Des del 2009 la seva mare tenia una granja ecològica d’ous que venia a la parada d’un soci, on va anar a parar la seva filla. Zapata es desenvolupava molt bé amb els clients i s’interessava pels productes que oferien. El setembre del 2018 van obrir la botiga de fruites i verdures L’Hort de la Torrassa al carrer Pep Ventura de Martorell. Zapata tenia 22 anys, havia acabat d’estudiar el grau d’Humanitats, i es va posar darrere del taulell del negoci, ara n’és l’encarregada.

“La gent no estava acostumada a veure una persona jove que sap i entén del que parla”, sosté Zapata, i sovint va haver de sentir la frase paternalista i masclista de “nena, calla, que tu no en tens ni idea”. Més d’una vegada també va haver de suportar que li insistissin perquè els abaixés el preu: “se’n volien aprofitar”, explica. Amb el temps, però, va demostrar que sí que dominava el tema: “m’he anat guanyant el respecte dels clients”, assegura.

Júlia Zapata: “Els preus són elevats perquè els costos són alts. Anem a mitges amb el pagès”

La intenció original de la botiga era oferir només productes ecològics i de kilòmetre 0, però de seguida es van adonar que era impossible. “Es fa malbé molt ràpid”, lamenta l’encarregada de L’Hort de la Torrassa, i afegeix que com a consumidors “estem massa acostumats a tenir tota mena de fruita i verdura tot l’any, i per això ve d’hivernacle”.

Això sí, encara que hi hagi fruites i verdures que no puguin ser de proximitat Zapata declara orgullosa que en els seus productes busca “qualitat i gust”. I tot i que alguns puguin venir de lluny, “de mica en mica ens hem quedat amb collita de prop de Martorell”. De fet, a L’Hort de la Torrassa també venen els ous ecològics que produeixen a la granja, així com fruites i verdures de temporada que planten al seu terreny de terra, que té un total de tres hectàrees, i on treballen la mare i la parella de Zapata.

L’ètica té un preu

“Els preus són elevats perquè els costos són alts. Els nostres productes són més cars perquè paguem un import just, anem a mitges amb el pagès”, explica Zapata. A més, un dels problemes és que els clients “no estan acostumats a veure imperfeccions a la fruita i la verdura. Esperen que tot brilli”, però, si això passa, normalment és a causa de substàncies químiques.

Montse Lligadas, tècnica de la Unió de Pagesos, declara que pel que fa al discurs, “la gent és més conscient que és millor consumir productes de kilòmetre 0”, però, per altra banda, “és molt difícil” revertir la tendència alimentària general.

Així mateix, Lligadas també posa el focus en els consumidors: “la majoria de vegades no mirem l’origen de l’aliment”. Manifesta que per part dels negocis, especialment les grans superfícies, no hi ha la disposició d’indicar la procedència del producte, però detalla que tampoc “ningú demana la seva traçabilitat, i ho podem fer”.

El conreu ecològic és minoria

Tot i que del 2009 al 2020 els terrenys amb producció ecològica s’han multiplicat per 6,5 al Baix Llobregat, en l’actualitat les hectàrees de producció ecològica només representen un 6,77% del total de la comarca, segons dades de l’últim Cens Agrari publicat per l’INE.

Amb tot, a L’Hort de la Torrassa creuen tant en allò que venen que si un comprador no està content amb el que s’ha endut, li tornen els diners o li reposen el producte. “M’asseguraré que t’enduguis el millor”, declara Zapata. Així mateix, si els clients fan una comanda de més de 20 €, els porten la compra a casa. “Tot això, la gent ho agraeix”, exposa l’encarregada.

En la seva filosofia també s’hi suma la voluntat de reduir al màxim els plàstics d’un sol ús, tant a la botiga com per les opcions que ofereixen als clients. Alguns exemples són les bosses de paper, les capses de cartró, fusta o plàstic dur o les ampolles de vidre, que poden retornar a L’Hort de la Torrassa i que se’ls descomptarà en la pròxima compra del mateix producte líquid. Tot i que abans era un mètode que es feia, ara per ara “és un sistema innovador”, detalla Zapata. Una demostració més del seu amor per la terra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram