montserratibarres

El Montserratí s’ha tenyit de vermell després dels comicis del 23J. El PSC ha obtingut una àmplia victòria a tots els municipis, en la línia dels resultats generals a la província de Barcelona i al conjunt de Catalunya. A més, la participació ha estat del 67,6% de mitjana, lleugerament més alta que a la resta del país i de la província.

El triomf dels socialistes al Montserratí és evident, com també ho és la dilatada majoria que han aconseguit els partits d’esquerra. Sumar-En Comú Podem i ERC es posicionen com la segona i la tercera força a la zona, respectivament.

El PSC aglutina gairebé 8.000 vots més que a les eleccions generals del novembre del 2019. Llavors també van ser el partit més votat al Montserratí, però no hi havia tanta diferència amb la segona força, que aleshores va ser ERC. Ara, el PSC ha obtingut 14.467 vots més que el segon, Sumar, mentre que el 2019 només van superar ERC per poc més de 2.000 paperetes.

Destaca la folgada victòria dels socialistes a Martorell, on Xavier Fonollosa, de Junts, va arrasar a les municipals de fa dos mesos. I és que molta de la gent que el va votar aleshores s’han inclinat pel PSC als comicis generals del 23J.

Per la seva banda, els de Yolanda Díaz han sigut el segon partit més votat a Martorell, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Abrera i Sant Esteve Sesrovires. Mentre que els republicans ho han estat a Olesa de Montserrat, Collbató i Castellví de Rosanes.

De totes maneres, tot i la clara victòria de les esquerres, tant en el cas de Sumar-En Comú Podem com d’ERC hi ha una baixada de la confiança en els seus electors, que beneficia directament el PSC. De fet, a municipis on ERC va obtenir un gran resultat el 28M com Sant Andreu, els socialistes han guanyat sense cap problema el 23J.

Pel que fa a Sumar, fa quatre anys els partits que el formen van rebre 1.700 vots més al Montserratí que en aquesta ocasió.

Cauen els independentistes

Els mals resultats d’ERC, Junts i la CUP també s’han vist reflectits al Montserratí. Els republicans no només passen de la segona a la tercera posició, sinó que també perden gairebé la meitat dels vots que van rebre a les eleccions del 2019.

Només un diputat del Montserratí

El martorellenc Eduard Pujol, número 3 de Junts per Barcelona, serà l’únic representant al Congrés dels Diputats provinent del Montserratí. Joan Capdevila, número 5 d’ERC per Barcelona, ha quedat fora, ja que els republicans només han aconseguit quatre diputats per Barcelona.

Per la seva banda, Junts perd més de 1.200 sufragis i passa a ser la sisena força a la zona. Al seu torn, la CUP pateix la davallada més gran. El novembre del 2019 assolia uns 3.000 vots. Ara, només n’ha aconseguit 1.153, cosa que vol dir que han perdut més de la meitat de la confiança dels electors de fa quatre anys. En pitjor situació ha quedat l’aposta del PDeCAT-Espai CiU, que es queda en el 0,5% dels vots.

Puja la dreta i la ultradreta

D’altra banda, també cal destacar la xifra conjunta de suports del PP i Vox en alguns llocs. De fet, en tres dels municipis del Montserratí, un de cada quatre vots han anat dirigits a aquestes formacions. En concret, Sant Andreu de la Barca, Abrera i Castellví de Rosanes han sigut les poblacions que més confiança han dipositat en els partits de la dreta i l’extrema dreta espanyolista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram