Teatre

Membres de l’Aula de Teatre de Martorell, durant una representació. Foto: Aula de Teatre de Martorell

La música i les arts plàstiques formen part del currículum obligatori a infantil, primària i secundària, però no passa el mateix amb les arts escèniques. Amb tot, l’Aula de Teatre de Martorell ha aconseguit establir-se en l’horari lectiu de totes les escoles del municipi i s’ha posat a disposició de cada centre perquè als tallers es treballi el que calgui a cada classe.

El projecte, subvencionat per l’Ajuntament de Martorell, va començar amb una prova amb un taller de 90 minuts dels alumnes de cicle superior de l’escola Mercè Rodoreda. Els resultats van ser tan positius que el curs següent la resta de centres de primària del municipi van demanar fer ús del servei.

L’objectiu és treballar les arts escèniques com una eina educativa en horari lectiu i que cada escola l’apliqui segons les seves necessitats. Algunes de les qüestions que s’han treballat mitjançant els tallers de teatre són la resolució de conflictes, la gestió de les emocions o els problemes amb la llengua, entre altres.

Anna Mesalles, coordinadora general de l’Aula de Teatre de Martorell, explica com, per exemple, “les mestres del Centre d’Educació Especial El Pontarró estan encantades. El grup que fa teatre estableix més contacte i aixeca molt més la mirada”. A més, diu que altres municipis del Montserratí, com ara Abrera, han mostrat interès pel servei.

Tot i que en el cas dels tallers a dins de les escoles el propòsit inicial és millorar una mancança concreta de la classe, el que és cert és que les arts escèniques proporcionen aprenentatges difícils d’adquirir en altres àmbits, com perdre la por de parlar en públic o treballar en equip.

A més, l’Aula de Teatre de Martorell porta a terme extraescolars al seu municipi i a Castellví de Rosanes, tant d’iniciació com d’especialització. Mesalles apunta que, al cap i a la fi, els donen “eines per al dia d’avui i per a l’endemà”. “Cada dia, des del moment que poses un peu a terra, has d’improvisar”, afegeix parlant d’un dels exercicis més típics de les classes de teatre.

En la mateixa línia es mou Jaume Paltor, responsable de la Comissió de Tallers de La Passió d’Olesa de Montserrat, que detalla que els infants i adolescents “aprenen a expressar-se amb ritme, esforçant-se en la dicció i comunicant, també, de manera no verbal”. La desinhibició, el treball emocional i la cohesió de grup en un espai lliure de prejudicis són alguns dels aspectes dels quals s’ocupen, i que Mesalles també comparteix.

En el cas de la Passió d’Olesa, que, tanmateix, ofereix tallers de ball, hi ha el factor intrínsec de la tradició. “No ho és tot”, exposa Paltor, “però transmetem l’amor pel teatre i creiem que les tradicions del poble s’han de conèixer i mantenir”. De fet, qui hi col·labora ho fa sense ànim de lucre i el que paga l’alumnat es reinverteix en l’entitat.

Extraescolars gratuïtes

El curs passat 500 alumnes de Martorell van beneficiar-se del projecte Educa 360, que té com a objectiu donar l’oportunitat de fer extraescolars culturals gratis a infants de primària. “Especialment a aquells que normalment tindrien problemes econòmics i socials per assistir-hi”, declara Mesalles. Un programa que ha tirat endavant l’Aula de Teatre de Martorell juntament amb el Patronat Municipal.

Les extraescolars culturals que han pogut gaudir a Martorell estan dedicades al cinema, la música, el teatre, la literatura, el dibuix i les tradicions. Els estudiants passen per totes les disciplines al llarg del curs per poder fer-ne un tastet. A més, els tallers s’adeqüen a cada edat.

El projecte, puntualitza Mesalles, va néixer en alguns estats europeus per “establir una base que fes créixer el nivell cultural del país”. Tant és així que la coordinadora general de l’Aula de Teatre de Martorell no dubta a “treure’s el barret” davant l’aposta en cultura per part de l’Ajuntament en els darrers anys.

D’infantil a l’ESO: tothom al teatre

La campanya de teatre escolar serveix per apropar les arts escèniques a l’alumnat. Tots els alumnes, des de P3 fins a 4t d’ESO, gaudeixen d’una obra al municipi. La programació, segons cada etapa, va a càrrec de l’Aula de Teatre de Martorell i la subvenciona l’Ajuntament de Martorell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram