Vint usuaris estan confinats al Complex d’Habitatges de la fundació. Foto cedida

Hi ha moltes maneres de viure el confinament i els usuaris del Complex d’Habitatges de la Fundació Arc de Sant Martí, “curiosament, ho estan vivint molt positivament i molt animats”, celebra la gerent de l’entitat, Rosa Cadenas. En aquest edifici de la fundació, hi estan confinades des del 13 de març una vintena de persones amb discapacitat, de les quals algunes hi viuen normalment, però d’altres resideixen als pisos de suport de l’entitat i han decidit passar la quarantena al complex d’habitatges.

De moment, cap usuari o membre del personal ha presentat símptomes de coronavirus, fet que afavoreix la tranquil·litat de tots ells. Des d’Arc de Sant Martí s’han pres mesures de seguretat, com tancar el Centre d’Atenció Diürna o suspendre les visites als residents, però Cadenas reconeix que tenen manca “d’Equips de Protecció Individuals (EPIs), com tothom”. De totes maneres, explica que als usuaris els genera inquietud que el personal porti mascaretes, de manera que, quan hi ha la possibilitat, eviten portar-ne i s’asseguren de mantenir la distància personal.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Arc de Sant Martí: “Ressorgir d’això serà difícil”

A nivell psicològic, els vint residents que hi ha al complex “estan tranquils, tot i que al principi estaven més neguitosos”, admet Cadenas. “Tenen moltes ganes de sortir i de fer vida social”, comenta la gerent de la fundació, però afirma que aquests dies no s’avorreixen: “Som uns privilegiats, tenim molt d’espai i podem fer moltes activitats”. A més, cada dia fan videotrucades amb familiars, amics, membres d’altres entitats i professionals dels tallers ocupacionals, i fins i tot han impulsat un repte a través d’Instagram.

De fet, Cadenas reconeix que està més preocupada pels usuaris de l’Arc de Sant Martí que estan passant el confinament a casa seva. “Tant ells com les famílies estan molt angoixats perquè no poden sortir i, en molts casos, tenen poc espai”, lamenta. Intueix que la quarantena passarà factura en l’estat d’ànim d’aquests usuaris i que, un cop torni la normalitat, “ressorgir d’això serà difícil” i necessitaran ajuda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram