Les colles de cultura popular, imprescindibles. Foto: Ajuntament / Grisphoto

La capacitat de mantenir tradicions generació rere generació és una de les claus de l’èxit de la Festa Major de Martorell. Cada any, el municipi fa un retorn als seus orígens i els converteix en protagonistes de la seva celebració més destacada.

Una prova d’això és que la festa arrencarà amb la 19a Artesanàlia, una mostra d’oficis artesanals que se celebra de manera ininterrompuda des del 2002 i que enguany se centrarà en el món del conte i la literatura. Tindrà lloc la tarda de dimecres, 14 d’agost, a la plaça de la Vila, l’espai que també acollirà les actuacions dels Gegants, els Capgrossos i els Bastoners de Martorell. A les colles de cultura popular locals, s’hi sumarà una colla vinguda de Sant Quintí de Mediona que oferirà el Ball d’en Serrallonga.

Tot seguit, per tal d’assegurar el relleu i mantenir viva la tradició martorellenca, la canalla podrà gaudir de la Festa Major Petita pels carrers de la Vila, amb la participació de Gegants i Capgrossos. Per tancar la primera nit festiva, passat i present es donaran la mà en la setena edició de la Cercanit.

A més dels actes de dilluns, la tradició protagonitzarà tres activitats més de la Festa Major. D’una banda, el dia 15 al migdia es farà la missa solemne de l’Assumpció de la Mare de Déu a l’Església de Santa Maria i, a la tarda, hi haurà la ballada de sardanes amb la cobla Ciutat de Manresa a la plaça de les Cultures. De l’altra, la Colla de Diables serà l’encarregada de posar el punt final a la Festa Major amb un correfoc pel carrer Pep Ventura, el pont del Mil·lenni i el passeig de la Creu Roja.

TRASPASSANT FRONTERES
Més enllà de les tradicions catalanes, Martorell serà un espai de confluència de cultures d’arreu del món durant la Festa Major. El dimecres 15, la plaça de les Cultures s’omplirà de colors amb el Holi Festival, que se celebra al municipi des del 2016. Es tracta d’una tradició hindú que s’ha popularitzat a Europa en els darrers anys. A més, el dijous 16, diverses associacions oferiran al carrer Josep Vilar una mostra de balls i gastronomia típics de Xile, el Perú i Bolívia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram