Barcelona sostenibilitat

Barcelona i la seva àrea metropolitana continuen fent passos endavant a favor de la sostenibilitat. Foto: Ajuntament de Barcelona

La sostenibilitat és un dels reptes més importants que tenim com a societat, davant d’un escenari mundial marcat pel canvi climàtic. L’augment de les temperatures, els fenòmens meteorològics extrems, la pujada del nivell del mar, les plagues i l’alteració de la fauna i la flora són algunes de les conseqüències que més es noten al nostre país. Per això, amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de tot plegat, ser responsables amb el medi ambient i la biodiversitat es converteix en un objectiu prioritari.

Precisament, aquesta edició especial monogràfica neix de la necessitat de continuar difonent i remarcant la importància de la sostenibilitat, un repte global que comença a les ciutats. Malgrat que sovint acostumem a pensar que poca cosa podem fer per mitigar els efectes del canvi climàtic, la realitat és que les petites accions que qualsevol pot fer en el seu dia a dia es converteixen en un gran aliat en aquesta lluita mundial. De fet, posar-hi el nostre granet de sorra des de la proximitat és una de les claus per contribuir a millorar la salut del planeta i, en conseqüència, la de tots nosaltres.

Davant la sequera, l’estalvi d’aigua i la lluita contra els incendis són imprescindibles

Tenint en compte que Barcelona i la seva àrea metropolitana, l’àmbit de cobertura dels diaris Línia, és un espai altament poblat i amb una gran quantitat de cotxes, indústries i activitat, fer passos endavant a favor de la sostenibilitat des d’aquest territori és essencial. Així doncs, i per conèixer el que s’està fent en aquest sentit, hem agrupat en sis àmbits les diverses accions impulsades per avançar cap a una metròpoli més verda.

Sis àmbits, un objectiu

L’aigua és un bé imprescindible, i tenir-ne cura és fonamental. Per això, la primera temàtica de l’especial gira al seu voltant, repassant les mesures adoptades per mantenir els embassaments, per millorar la xarxa d’abastament d’aigua i, a la vegada, donant consells a la població per estalviar-ne.

En segon lloc, i davant l’augment del perill d’incendis arreu del país per la sequera, informar sobre els plans de prevenció que hi ha, de les prohibicions i també fer una crida a la responsabilitat i a la col·laboració per part de la població és indispensable per evitar que el foc sigui el protagonista de l’estiu. La segona temàtica del monogràfic, per tant, està centrada en aquesta qüestió, que amb l’arribada de la calor ja ha causat ensurts.

La millora de la mala qualitat de l’aire és una de les grans assignatures pendents

Pel que fa al tercer àmbit, està dedicat al transport públic i, més concretament, a les noves possibilitats que ofereix la mobilitat en autobús, en bicicleta, en tramvia i en metro a favor de la sostenibilitat.

En quart lloc, parlem de la lluita per la millora de la qualitat de l’aire enfocada en el repte de la descarbonització i la implantació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a la metròpoli, sobretot tenint en compte que l’aire del territori continua estant altament contaminat, fet que posa de manifest la necessitat de prendre més mesures per millorar la situació.

En cinquè lloc, la calor protagonitza la penúltima temàtica de l’especial, on es repassa el que s’està fent per combatre-la: des de l’impuls dels refugis climàtics fins a la millora de la climatització d’espais públics, com ara les escoles.

Finalment, la situació de les platges metropolitanes posa el punt final al monogràfic, fent un repàs dels efectes del canvi climàtic en aquests espais i de com es poden evitar mals majors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram