Jutjat Martorell

Estat actual de les instal·lacions judicials martorellenques. Foto: Ajuntament de Martorell

El futur edifici que ha d’acollir els malmesos jutjats de Martorell comença a prendre forma i podria ser una realitat durant el tercer trimestre del 2027. Almenys sobre del paper, després que el departament de Justícia de la Generalitat hagi presentat recentment un programa d’inversió als equipaments que contempla dedicar 21 milions a edificar unes noves instal·lacions per als jutjats de referència de la comarca, les quals, des de fa anys, demanen a crits una renovació. “Segurament és el pitjor partit judicial de Catalunya pel que fa a instal·lacions”, assegura Joaquín Vela, líder del sindicat Justicia y Progreso, en una conversa amb Línia Nord.

La situació dels set jutjats de Martorell, actualment disseminats per diferents immobles del passeig Sindicat i de l’avinguda Pau Claris, és límit des de fa uns anys per l’estat de les instal·lacions, tal com denuncien sindicats, usuaris i ajuntaments, que pressionen des de fa temps per fer realitat el nou edifici.

“L’inframon”

“Allò és l’inframon”, descriu gràficament Vela. I és que els jutjats martorellencs, dels quals depenen els municipis del Montserratí, són als baixos dels edificis que els allotgen, cosa que genera problemes d’espai, de subministraments -fa uns mesos va haver-hi una inundació pel trencament d’una canonada d’aigües residuals- i fins i tot caigudes de falsos sostres a sobre de les taules dels funcionaris. “És urgentíssim que tot això se solucioni”, reclama el sindicalista, que també lamenta que la senyalització dels jutjats no és pas la millor per orientar als usuaris.

El sindicat Justicia y Progreso confia que el projecte no caigui amb el nou Govern

Uns usuaris, a més, que pateixen manca d’espai, ja que, per posar algun exemple, no hi ha cap lloc per ubicar les víctimes i separar-les dels agressors. Aquesta manca d’espai físic, a més, provoca que literalment no hi hagi lloc per ubicar-hi més funcionaris, recorda Vela. Tot plegat genera uns altres problemes, com ara les dificultats per cobrir baixes o que els funcionaris els triïn com a destinació, ja que les condicions de feina no són les adequades. A més, si a tot això afegim que molts dels treballadors, per arribar-hi, han d’agafar unes línies de Rodalies afectades per les obres del Corredor Mediterrani, la conjuntura es complica.

render nou edifici jutjat Martorell

Projecte d’edifici que planteja la Generalitat. Fotos: Departament de Justícia

Obra “complexa”

Per la seva banda, la secretària del Govern per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, reconeix les problemàtiques i defensa que si s’ha trigat tant a posar en marxa el procés per fer el nou edifici -en el seu moment les obres es van planificar per al 2022- és per la “complexitat” de la zona on s’ha d’aixecar, al costat dels Ferrocarrils, al carrer Montserrat. La presència de vies i tot allò que comporta ha obligat a fer estudis previs. Amb tot, està previst que amb el nou edifici Martorell sumi fins a 10 jutjats, en un bloc de nou plantes i 7.300 metres quadrats.

Aguilar, a més, destaca que han tirat endavant el projecte amb el “diàleg constant” amb els diferents “operadors jurídics” i amb “voluntat d’escolta i entesa”. La licitació ja està oberta i ara cal saber quina empresa farà les obres. Sigui com sigui, des de Justicia y Progreso confien que tirin endavant i es pregunten si aquest projecte de 21 milions serà entomat pel pròxim Govern, ja sigui el que surti d’un acord entre PSC i ERC o d’una hipotètica repetició electoral.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram